Cytrynowe orzeźwienie po węgiersku

Autor:


Węgierska Państwowa Komisja Wyborcza zgodziła się o przeprowadzenie referendum dotyczącego wprowadzenia sjesty. W wyniku globalnego ocieplenia temperatury panujące na Węgrzech są porównywalne do tych z Hiszpanii, czy południowych Włoszech. Sytuacja niewiele różni się u nas, jednak nasz rząd w najbliższym czasie raczej nie zajmie się kwestią sjesty. Jak radzić sobie z tropikalnymi upałami? Jeść to, co chłodne i lekkie. Proponujemy cytrynowy sorbet. Składniki: 8 średnich i 3 duże cytryny 40 dag cukru Wykonanie: Zanim zabierzesz się do przygotowania potrawy dokładnie umyj cytryny. Nigdy nie wiesz w czyich były rękach. Później sparz je i osusz. Z ośmiu średnich cytryn odkrój wierzchołki, a z drugiej strony zetnij czubki, aby możliwe było ustawienie cytryny w pionie. Delikatnie zabierz się do wyjęcia miąższu łyżeczką. Musisz uważać, aby nie przebić dna. Miąższ włóż do sitka i łyżeczką wyciśnij z niego sok. Ugotuj syrop i ostudź go. Użyj do tego 2 szklanek wody i cukru. Otrzyj skórkę z 3 dużych cytryn i wyciśnij z sok. Zmieszaj go z poprzednio wyciśniętym sokiem. Sok, skórkę i syrop wymieszaj przy użyciu blendera, lub miksera i włóż do zamrażarki. Zanim sorbet całkowicie zamarznie kilkukrotnie zmiksuj go na najwyższych obrotach - powinna powstać ziarnista, lodowa masa. Wydrążone cytryny wypełnij sorbetem, przykryj odkrojonymi wierzchołkami i włóż na 15 minut do zamrażarki. Do wykonania sorbetu Agito.pl poleca: • Braun MR 4050 RHC – 145zł • Philips HR 2061 – 233zł • AEG-Electrolux KM 880 – 324zł

...