Ciastka owocowe z kremem z serka mascarpone

Autor:


Ceniony szef kuchni i znany miłośnik jedzenia - Nigel Slater – podzieli się z widzami przepisami na łatwe i szybkie potrawy.

PIECZONY RABARBAR
5-6 łodyg rabarbaru
Jasnobrązowy cukier – do smaku
Nagrzać piekarnik do 200C. Pociąć rabarbar na kawałki o długości ok. 15cm – to mniej więcej tyle, ile wynosi długość trzonka drewnianej kuchennej łyżki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, podlać niewielką ilością wody, posypać cukrem. Piec niedługo – tyle, żeby można było łatwo nakłuć kawałki czubkiem noża (ok. 10-15 minut). Ostudzić. Można użyć albo do szybkich ciastek rabarbarowych, albo podać z makrelą. Jeśli cokolwiek zostanie, wystarczy dodać trochę naturalnego jogurtu – i mamy pyszny, błyskawiczny deser.

SZYBKIE CIASTKA OWOCOWE Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE  

Wystarczy na 3 porcje
Porcja gotowego ciasta francuskiego (jeśli kupiliśmy mrożone – rozmrozić)
Pieczony rabarbar (z przepisu powyżej)
2 duże jajka z organicznej hodowli – oddzielić białka od żółtek
2 łyżki cukru
Pojemnik serka mascarpone
2-3 krople esencji waniliowej

Nagrzać piekarnik do 220C. Rozwinąć ciasto, rozwałkować, by było cieńsze. Ostrym nożem wyciąć z „arkusza” ciasta trzy jednakowe prostokąty, “poznaczyć” nożem obwódkę każdego z nich (szerokości ok. 1,5 cm) – tylko ostrożnie, by nie przeciąć ciasta! Ułożyć na lekko natłuszczonym pergaminie do pieczenia.
Układać po 3-4 kawałki rabarbaru (zależnie od grubości) na środku każdego z prostokątów. Sokiem z upieczonego rabarbaru posmarować brzegi ciastek, żeby nadać im połysk. Piec przez 20 minut, aż ciasto stanie się złote i wyrośnie.
 Gdy ciasto jest w piekarniku, wymieszać w misce żółtka z cukrem – muszą być naprawdę dobrze połączone. Roztrzepać w nich serek mascarpone, aż powstanie bladożółty krem. Dodać esencję waniliową, wystarczą ze dwie krople. Czystą trzepaczką ubić białko na sztywną pianę. Ostrożnie połączyć z kremem mascarpone.
 Podawać krem do ciepłych ciastek z rabarbarem. Jeśli zostanie nam trochę kremu, możemy zaserwować go następnego dnia – na przykład z jagodami czy malinami, albo jako krem do bez, podawanych z owocami.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Większość z nas nie ma czasu przyrządzać na co dzień skomplikowanych dań.   Nigel zdradzi nam pomysły na tygodniowy zestaw łatwych i pysznych potraw. Będzie zaglądał do szafek i na grządki, by udowodnić, że przy odrobinie wyobraźni, możemy wyczarować niezwykłe dania z prostych składników.

Nigel podzieli się także swoją pokrewną pasją – uprawą własnych owoców i warzyw. Okaże się, że warzywa i owoce znajdują się nie tylko w jego ogrodzie, ale i w doniczkach. Podczas gotowania, Nigel będzie używał świeżych składników – z doniczki prosto na talerz. Odwiedzi też miejscowe ogródki działkowe i pozna ludzi, którzy, podobnie jak on, uwielbiają jeść własne płody rolne.

Nowoczesny szef kuchni zachęca ludzi do większej pewności siebie w kuchni i dosłownie wymyślania własnych potraw w trakcie trwania programu. Jego rady sprawią, że każda uczta na długo pozostanie w pamięci.

Proste dania Nigela Slatera
Seria 1 – emisja we wtorki o 23.00 i 23.35
BBC Lifestyle



...