Zatrucie salmonellą

Autor: Natalia Tyszka


Latem o wiele częściej powracają tematy związane z zatruciami pokarmowymi. Przede wszystkim dlatego, że będąc poza domem często nie jesteśmy w stanie zadbać o prawidłową higienę. Jadamy częściej w różnych, nieznanych dotąd lokalach.

Pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka, jak i dla zwierząt. Wywołują ostre zatrucia pokarmowe. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy.

U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle od 6 do 72 godzin od momentu zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, bóle stawów, złe samopoczucie, nudności i wymioty. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy bez jakichkolwiek objawów chorobowych.

Salmonellą możemy zarazić się poprzez spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, takie jak np. surowe mięso czy surowe jajka, a także produktów przygotowanych na ich bazie (majonezy, kremy, lody, zupy) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi.

Zachorowaniu na salmonellę można zapobiec przez:

•    mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
•    utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
•    przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
•    zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
•    wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
•    całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
•    poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustrojów


...