Wedlowskie „Letnie Kaprysy” – sezon na miętę

Autor:


W żadnym magicznym, letnim ogrodzie nie może zabraknąć rześkiego aromatu świeżej mięty. Rośnie prawie niewidoczna, a jej niepozorne listki skrywają się wśród innych roślin. Najłatwiej ją znaleźć z zamkniętymi oczami, kierując się zapachem. Orzeźwiający smak i aromat Wedel utrwalił w swojej najnowszej ofercie „Letnie Kaprysy”, komponując czekoladowy specjał z miętowymi drobinkami. Delikatny smak mięty, w połączeniu z doskonałą, mleczną czekoladą Wedla, znaną z delikatnej konsystencji, przeniesie nas do zaczarowanego ogrodu, miejsca ukojenia zmęczonych upałem zmysłów. Lekki aromat, który chłodzi i odświeża, pozwala nam cieszyć się latem, nawet, gdy doskwiera słońce. Chrupiące, miętowe drobinki zatopione w tej wybornej tabliczce czekolady, zaskakują swoją świeżością. Dzięki nim cieszymy podniebienie unikatową kombinacją smaków z letniej, limitowanej serii „Letnich Kaprysów” od Wedla. Czy znasz miętę? Mięta sięga historią głębokiej starożytności – już Pliniusz Starszy zalecał jej napar jako środek odświeżający i łagodzący migrenę, a Homer wspominał o zwyczaju nacierania stołów miętą, przed wizytą gości, traktując to jako oznakę i symbol serdeczności oraz gościny. Również w kosmetyce i medycynie mięta znalazła szerokie zastosowanie, nie mówiąc o sztuce kulinarnej, gdzie używana jest powszechnie od niepamiętnych czasów. Mięcie przypisywano od dawien dawna właściwości magiczne – może dlatego o chłopcu zakochanym w dziewczynie mawiano, że „czuje do niej miętę” (czuć miętę - odczuwać sympatię do kogoś). Ponadto „mięta” w znaczeniu potocznym oznacza drobiazg, głupstwo (w wyrażeniu: to dla kogoś mięta). Mięta, czyli mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) z rodziny wargowych. Inne polskie nazwy ludowe: miętka czarna, miętkiew, miata. Jest rozpowszechniona w strefie umiarkowanej całej Europy i Ameryki Północnej. Znanych jest około dwudziestu pięciu gatunków tej rośliny, z czego osiem rośnie dziko w naszym kraju. Mięta pieprzowa "Mitcham" jest krzyżówką dziko rosnącej mięty nadwodnej i zielonej, w związku z czym nie występuje w stanie naturalnym, lecz jest uprawiana od XVIII w. na terenie całej Europy, Ameryki Północnej, Azji, Australii. Do Polski "Mitcham" przywędrował po pierwszej wojnie światowej i zyskał popularność dzięki wysokiej zawartości olejku oraz ciekawej kompozycji zapachowej. Miętowe chwile z Wedlem Czekolada z chrupiącymi, miętowymi drobinkami, to wspaniały pomysł na słodki, letni podwieczorek lub popołudniową herbatkę z pobudzającym, miętowym akcentem. Jest również niezastąpionym składnikiem piknikowego kosza w czasie rodzinnych wypraw wakacyjnych oraz wspaniałym zakończeniem posiłku. Nowa czekolada Wedla uwodzi delikatnym smakiem świeżych miętowych drobinek, otulonych mleczną czekoladą. Pyszne nadzienie rozpływa się w ustach i wodzi na pokuszenie. Letnie Kaprysy w zasięgu ręki.

...