Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz

Autor:


Odchudzanie, zdrowy styl życia, szczupła sylwetka i diety to tematy, które niezmiennie zaprzątają myśli wielu z nas. Dieta Dukana, Dieta Montignaca, dieta dr Kwaśniewskiego, któż nie zna tych nazwisk? Teraz czas by poznać dr Michelle May – amerykańską lekarkę oraz specjalistkę ds. żywienia, która za sprawą z pozoru prostego pytania: "Czy jesteś głodny?" rewolucjonizuje dotychczasowe schematy myślenia o odchudzaniu.

Jej autorska metoda swoją skutecznością nie tylko zachwyciła sławną Opreh Winfrey, ale także kilka tysięcy osób, które wzięły udział w jej warsztatach. W Polsce nakładem wydawnictwa Carta Blanca ukazuje się właśnie jej pierwsza książka „Jedz to co kochasz i kochaj to co jesz” w której wyjaśnia i prezentuje główne założenia swojego coraz popularniejszego na świecie programu.

Żywieniowy coaching – nowe zjawisko na scenie diet odchudzających

Dr Michelle May przez lata nieskutecznych prób i walk z odchudzaniem, gdzie każdemu zgubionemu kilogramowi towarzyszył późniejszy, zawsze powracający efekt jo-jo, wypracowała własną, jak się okazuje niezwykle skuteczną metodę zarządzania wagą. Szczupła i zdrowa sylwetka to problem o wiele bardziej złożony od tego co się je? Ważne są także kwestie dlaczego, jak, kiedy, ile i gdzie się je?, dlatego też jej książka „Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz” bardziej przypomina program coachingowy, niż restrykcyjną dietę opartą na systemie ograniczeń. To, co według May przynosi nam sukces w zdrowym i „szczupłym życiu” to przemyślane i rozsądne podejście do systemu żywienia. W swojej książce autorka nie opisuje kolejnej diety cud, nie daje prostych i gotowych rozwiązań składających się z puli uniwersalnych zakazów i nakazów, robi coś wręcz odwrotnego.

Stawiając z pozoru proste pytania: Czy jesteś głodna? przedstawia spójną i kompleksowe podejście do zagadnienia zarządzania wagą i tłumaczy czemu nawet najbardziej restrykcyjne diety w efekcie końcowym są nieskuteczne. Głód najczęściej bowiem rodzi się w naszej głowie, a na to że sięgamy po jedzenie wpływ ma wiele czynników z których nie zdajemy sobie sprawy. Dr Michelle May pokazuje moc jedzenia instynktownego, uczy słuchania i odpowiedniego interpretowania sygnałów wysyłanych przez organizm i przekonuje, ze dzięki temu „sama możesz zostać ekspertem w dziedzinie zaspokajania swoich potrzeb”, samodzielnie o sobie decydować, nie trzymać się czyichś nakazów ale jeść to co ci smakuje, świadomie, bez poczucia winy, zyskać zdrowie o smukłą sylwetkę.

Jedz to co kochasz, kochaj to co jesz” to książka traktująca szerzej niż tylko o odchudzaniu. Pozwala przyjrzeć się samemu sobie, swojemu stylowi życia. Nawiązuje do bardzo modnej na zachodzie metody żywieniowego coachingu, która powoli zyskuje także grono swoich zwolenników w Polsce. Autorka nic nie narzuca, niczego nie zabrania, ale w jasny i atrakcyjny sposób wyjaśnia i przekonuje, a przyznać trzeba, że robi niezwykle skutecznie. Dzięki praktycznym wskazówkom pozwala poznać swój cykl jedzenia i zrozumieć dlaczego jemy mimo, że nie jesteśmy głodni. Ze względu na swoją kompleksowość jest to także publikacja, której nie da się porównać do niczego innego. Na tym polega jej rewolucyjność i odmienność oraz uniwersalność, dzięki której zyskała taki sukces i stała się podstawą programową amerykańskiego społecznego programu na rzecz zdrowia oraz zdobyła kilka prestiżowych nagród – tłumaczy Iza Czajka, ekspert ds. żywienia.

...