Sezon na grilla czas zacząć

Autor:


Ładna pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi i imprezom na świeżym powietrzu. Obecnie niezwykle popularnym sposobem spędzania czasu jest wspólne grillowanie.

Na grillu opiekamy niemal wszystko: począwszy od warzyw, poprzez ryby, na pysznych mięsach skończywszy. Warto zatem zaskoczyć przyjaciół niebanalnym smakiem mięsa marynowanego według własnego przepisu.


Żeberka z grilla

Składniki

•    1 kg żeberek wieprzowych
•    pół szklanki oliwy z oliwek
•    4 łyżki sosu  sojowego
•    100 ml wódki Extra żytniej
•    Rozmaryn
•    Zioła prowansalskie


Sposób  przygotowania

Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy oliwę, sos sojowy, wódkę żytnią, rozmaryn, zioła prowansalskie. Następnie przekładamy do szklanego naczynia, zalewamy marynatą, odstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Opiekamy na grillu do momentu zarumienienia się. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką warzywną.


...