Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem żurawiny
Wiosenna sałatka z dodatkiem żurawiny? Tak, to może być naprawdę dobre!
Składniki na 4 porcje:
100 g tofu naturalnego
1 imbir wielkości orzecha włoskiego
1 cytryna
Sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
80 g suszonych żurawin
600 g zielonej fasolki
125 g pomidorków koktajlowych
30 g orzechów włoskich
Trochę rzeżuchy
Sposób przygotowania:
1. Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.
2. Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.
3. Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.
4. Fasolkę, pomidory i orzechy dodać do tofu i żurawin. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku pikniku – włożyć sałatkę do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchą.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 222 kcal / 932 kJ
Białko: 7,1 g
Tłuszcz: 11,7 g
Węglowodany: 24 g
...