Grillowane owoce morza z warzywnym akcentem Azji

Autor:


Osobom znużonym tradycyjnymi potrawami z grilla proponujemy ciekawą alternatywę. Krewetki, małże czy kalmary w połączeniu z mieszanką warzywną „Azja” to pomysł dla tych, którzy cenią orientalny smak Dalekiego Wschodu. Kulinarne eksperymenty prowadzą często do nieoczekiwanych rezultatów. Zwykły grill może się przeobrazić w degustację dań rodem z dalekich zakątków świata. Wbrew pozorom nie wymaga to wielu godzin przygotowań ani drogich składników. Wystarczy dobry pomysł, a nieprędko powrócimy do tradycyjnych potraw z grilla. To właśnie kuchnia Dalekiego Wschodu zainspirowała producenta Felco do stworzenia mieszanki warzywnej „Azja”, produktu idealnego na jakże popularne w naszym kraju spotkania przy grillu. Staranna kompozycja białej kapusty, papryki, fasoli szparagowej, marchwi, selera oraz pora wzbogacona o czarne grzyby i cebulę sprawia, że zwykłe grillowanie przeobrazi się w ucztę z delikatną nutką Orientu. Elementy azjatyckiej kuchni, na której bazuje mieszanka warzywna „Azja”, doskonale komponują się z owocami morza. Od inwencji kucharza zależy tylko, czy będą to dorodne krewetki, wykwintne małże czy chrupiące kalmary. Mieszanka warzywna „Azja” stanowi kontynuację dobrze znanej linii produktów Felco „Warzywa na patelnię”. Po kulinarnych podróżach do Bretanii, Hiszpanii i na Hawaje przyszedł czas na cieszącą się dużą popularnością Azję. Produkt Felco jest ciekawym dodatkiem do owoców morza czy mięs, jednak również miłośnicy zup czy sałatek przygotują na jego bazie ulubione potrawy. Wszystkim, którzy chcieliby spróbować grillowanych owoców morza, polecamy przepis na krewetki z rusztu podawane z mieszanką warzywną „Azja” Felco. Warzywa na patelnię „Azja” z grillowanymi krewetkami Przepis dla 4 osób Składniki: mieszanka warzywna „Azja” Felco - 900g (2 paczki) krewetki obrane z ogonkami - 240g dressing ziołowy lub sos vinaigrette oliwa z oliwek - 20g świeże zioła do dekoracji (np. szczypiorek, kolendra) Sposób przygotowania: Krewetki zabejcować w soku z cytryny i przyprawie do ryb na 30 minut. Następnie nadziać na patyczki do szaszłyków i ugrillować. Mieszankę warzywną podsmażyć na oliwie z oliwek. Na talerzu ułożyć warzywa wraz z krewetkami i udekorować świeżymi ziołami. Sugerowana cena i dostępność sprzedaży: Mieszanka warzywna „Azja” (opakowanie 450g) kosztuje ok. 3,5 zł/szt. Produkt dostępny jest w sklepach detalicznych, supermarketach oraz hipermarketach na terenie całego kraju.

...