Imprezowe menu

Autor: Natalia Tyszka


Karnawał daje wiele możliwości korzystania z zaproszeń na spotkania i imprezy towarzyskie. O ile jednak to my jesteśmy na nie zapraszani odpada nam główkowanie nad stworzeniem idealnego, ale i smakowitego menu. Co jednak zrobić, gdy tym razem to Ty musisz przygotować kilka oryginalnych potraw na karnawałową imprezę?

Od paru lat nie prowadzę praktycznie życia towarzyskiego. Jednym z moich postanowień noworocznych jest zmienić tą sytuację. W związku z tym chcę zorganizować imprezę karnawałową mam teraz wielki dylemat: co podać do jedzenia? Co teraz jest na topie, bo ja zatrzymałam się na sałatce jarzynowej z majonezem i śledziach w oleju?- szuka porady jedna z forumowiczek portalu gazeta.pl. Okazuje się, że przepisów na karnawałowe dania mamy całe mnóstwo. Co najważniejsze powinny być one lekkostrawne, ale i cieszące oko naszych gości. Najlepiej wobec tego sprawdzają się ciekawie skomponowane przekąski w postaci koreczków, które nie tylko smakują, ale i przybierają różnorodne formy i kolory.  Postawmy wobec tego na warzywa i owoce!

Pamiętajmy jednak, że to, co przygotujemy ma smakować zarówno nam jak i naszym gościom, dlatego nie warto na siłę silić się na oryginalność. Jedzenie ma być przede wszystkim smaczne! Jeżeli Twoi goście są miłośnikami sushi, możesz je samodzielnie przygotować w domu. Natomiast jeżeli postawisz na kuchnię włoską, wypróbuj klasyczne włoskie przystawki, takie jak makaron z pesto czy melon w szynce parmeńskiej. Dobrze sprawdzą się również zawsze półmiski z różnego rodzaju serów, które goście będą mogli spożywać za pomocą wykałaczek.

Jedzenie obowiązkowo powinniśmy przygotować wcześniej, przed spotkaniem. Nigdy nie dopuszczaj do sytuacji, gdy goście siedzą przy pustym stole, a Ty tracisz czas w kuchni.  Pamiętaj, że skoro jesteś organizatorką przyjęcia powinnaś się na nim tak dobrze bawić, jak Twoi goście.

Kilka propozycji na imprezowe menu:

Jako włoską przystawkę proponujemy zaserwowanie melona w szynce parmeńskiej na liściach szpinaku z sosem balsamicznym oraz sałatka caprese z pomidorami i mozzarellą, na liściach rukoli.

Tosty z pesto

Składniki:

chleb tostowy
20 dag szynki
2 pomidorowy
3 opakowania sera mozarella
słoiczek pesto

Sposób przygotowania:

Jedną część chleba tostowego smarujemy pesto, następnie nakładamy: plasterek szynki, plaster pomidora i dwa plasterki mozarelli. Przykrywamy drugą kromką chleba tostowego i wkładamy do tostera. Pesto dodaje im aromatu i sprawia, że nie musimy ich już w żaden sposób przyprawiać.

Babeczki z łososia na pumperniklu

Składniki:

8 dag wędzonego łososia w plastrach
5 dag wędzonego pstrąga
5 dag serka homogenizowanego
5 łyżek śmietanki 36%
1 łyżeczka żelatyny
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
6 kromek chleba pumpernikiel
masło
2 łyżki koperku
foremki do wylepienia

Sposób przygotowania:

Foremki posmarować oliwą. Dokładnie wylepić dno i boki foremek łososiem. Pstrąga zmiksować z serkiem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do masy z pstrąga. Śmietankę ubić i połączyć z musem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wylać do foremek, dno przykryć plasterkami łososia. Wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin. Wyjąć z foremek ok. 30 min przed podaniem. Posmarować pumpernikiel masłem, posypać koperkiem, na tak przygotowane kromki układać babeczki z łososia. Udekorować połówkami czarnych oliwek.


 fot. Krzesimir Modelski

...