Prawidłowa dieta korzyścią dla zdrowia

Autor: Materiały Prasowe


Jednym z najważniejszych czynników warunkujących stan zdrowia człowieka w każdym wieku jest jego sposób odżywiania. Wpływa na sylwetkę i kondycję fizyczną, ale także na stan skóry, wydajność umysłową i samopoczucie. Bez wątpienia, istnieje zależność pomiędzy niektórymi spożywanymi składnikami pokarmowymi a ryzykiem wystąpienia pewnych chorób. Według doniesień Światowej Organizacji Zdrowia, choroby dietozależne stanowią prawie 50% wszystkich chorób. Warto pamiętać, że prawidłowo skomponowana i urozmaicona dieta w każdym okresie życia jest bardzo ważnym i skutecznym elementem profilaktyki chorób, których przyczyną jest wadliwy sposób żywienia. Na prawidłowe żywienie składa się wiele czynników. Przede wszystkim, należy pamiętać o właściwym doborze produktów, które dostarczą organizmowi nie tylko odpowiedniej ilości kalorii, ale również niezbędnych składników pokarmowych. Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje pięciu podstawowych grup składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych i witamin. Niestety, nie ma jednego produktu, który zawierałby wszystkie te składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach. Dlatego kolejną ważną zasadą zrównoważonej diety jest różnorodność codziennych jadłospisów. Posiłki spożywane w ciągu dnia powinny być urozmaicone pod względem asortymentu wykorzystanych produktów, smaku, koloru, konsystencji i sposobu podania. Planując dzienny jadłospis, powinniśmy uwzględnić odpowiednie ilości różnych pokarmów ze wszystkich grup produktów spożywczych. W prawidłowym codziennym menu powinny się znaleźć: produkty zbożowe, w tym pieczywo (szczególnie pełnoziarniste), kasze, makarony i ryż – są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, stanowiących najważniejsze źródło energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu; warzywa i owoce, bo w nich jest najwięcej witamin (głównie C i z grupy B), zawierają także ważne składniki mineralne (m.in. potas czy magnez) oraz błonnik pokarmowy; mleko i jego przetwory, które są najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia niezbędnego do budowy kości i zębów (pamiętajmy jednak, że zwartość wapnia jest różna w poszczególnych przetworach, np. w jogurcie jest go znacznie więcej niż w białym serze); tłuszcze nienasycone (obecne głównie w produktach pochodzenia roślinnego np. w olejach roślinnych oraz w rybach) i nasycone (obecne przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. w maśle), które są nie tylko składnikiem energetycznym, ale również nośnikiem witamin A, D, E i K; jaja, ryby i mięso, które są głównymi źródłami białka, stanowiącego materiał budulcowy komórek i tkanek (częściej należy spożywać ryby i chude mięso aniżeli tłustą wołowinę czy wieprzowinę). W zrównoważonej diecie ważne jest również regularne spożywanie posiłków, dzięki czemu we właściwym czasie dostarczamy do organizmu potrzebne składniki pokarmowe. Optymalny całodzienny jadłospis składa się z 4-5 posiłków. Powinniśmy jeść o stałych porach, a pomiędzy posiłkami zachować przerwy czasowe ok. 3 godzin tak, aby organizm miał czas na przyswojenie pobranych pokarmów. Komponując codzienną dietę należy również pamiętać, że zapotrzebowanie na poszczególne składniki i wielkość porcji zależy od wieku, płci, stylu i trybu życia oraz stanu zdrowia każdego z nas. Pamiętajmy, że bardzo ważna jest także jakość produktów, które spożywamy. Biorąc pod uwagę możliwości finansowe powinniśmy wybierać i kupować te produkty, które są niezbędne dla racjonalnego żywienia, a tym samym wartościowe dla naszego zdrowia. Pamiętajmy, by mleka i jego przetworów nie wystawiać na działanie promieni słonecznych, ponieważ tracą witaminy A i B2.

...