Śledź z łososiem w sosie śmietanowym z suszonymi owocami

Autor:


A to już ostatnia propozycja na śledzika, która pozwoli Wam wprowadzić na świąteczny stół tradycyjną potrawę w nowej aranżacji.

Składniki:

śledź z łososiem w sosie śmietanowym Lisner,
rukola,
jajo ugotowane na twardo,
suszone śliwki i morele,
orzechy włoskie,
pomarańcza,
cytryna,
koperek,
mleko.

Sposób przygotowania:  

Orzechy włoskie ugotować w mleku, ostudzić i połamać na drobne kawałki. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Jajko ugotować na twardo, białko pokroić w drobną kostkę, żółtko przetrzeć przez tarkę o grubych oczkach. Śliwki i morele suszone pokroić w drobne paski. Wszystkie składniki wymieszać. Pomarańczę wyfiletować (oddzielić miąższ od białych błonek), pokroić w cząstki. Na rukoli ułożyć wszystkie składniki sałatki. Na końcu dodać filety śledziowe z łososiem bez  sosu, skropić sokiem      z cytryny. Tuż przed podaniem delikatnie polać sosem śmietanowym. Udekorować koperkiem.


...