Bożonarodzeniowe zwyczaje

Autor:


W różnych krajach, w różnych kręgach kulturowych okres świąteczny celebruje się na wiele sposobów. W Polsce, tak jak w innych państwach prezenty przynosi Święty Mikołaj. Ale już w Grecji jego rolę pełni Święty Bazyli, w Rosji Dziadek Mróz z wnuczką Śnieżynką, w Szwecji jest to skrzat Jul Tomte, a w Szwajcarii, Austrii i kilku częściach Niemiec świąteczne podarki dostarcza Dzieciątko Jezus.

Bożonarodzeniowe zwyczaje w różnych stronach świata także wyglądają inaczej. W Australii, ze względu na klimat, Święta spędza się na plaży, przy rozłożonych białych obrusach, kosztując pieczonego indyka, ciasteczek z bakaliami o wymyślnych kształtach oraz owocowych puddingów.

W Grecji Wigilię spędza się w restauracjach, a uroczystą kolację spożywa się zazwyczaj bardzo późno. Głównym daniem jest pieczony indyk z pikantnym nadzieniem. Okres świąteczny trwa tu bardzo długo – aż 12 dni, w ciągu których Grecy dwukrotnie obdarowują się podarkami.

Na Węgrzech w trakcie Świąt organizuje się wielkie bale dla dzieci, a najważniejszy z nich odbywa się w Parlamencie – biorą w nim udział  aktorzy i politycy. Podczas wigilijnej wieczerzy, na węgierskim stole nie może zabraknąć ciasta z makiem, ponieważ, jak wierzy się w tym kraju, jest to symbol pomyślności i miłości.

Na Wyspach Brytyjskich okres świąteczny zaczyna się już na  początku listopada. Warto wybrać się wtedy na spacer po londyńskiej Regent Street. Tamtejsze dekoracje wystaw należą do najbardziej pomysłowych i spektakularnych w Europie. W Anglii nie obchodzi się Wigilii, najważniejszym dniem jest 25 grudnia, gdy spożywa się uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Popisowym daniem jest indyk, podaje się także rożnego rodzaju puddingi i specjalne, świąteczne ciasteczka. Niezwykle popularny jest także eggnog. Ten jajeczny likier jest sporządzany przez gospodynie w krajach anglosaskich już od czasów średniowiecza. Tradycyjny eggnog przygotowuje się na bazie różnych alkoholi: rumu, brandy, whisky. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Jest dodawany do ciast, puddingów, a także do kawy.

Polskim odpowiednikiem eggnoga jest Advocaat. Likier ten smakuje wyśmienicie serwowany na ciepło w kieliszku. Dlatego może warto zastanowić się czy nie zaczerpnąć trochę inspiracji i nie zaskoczyć gości na świątecznym spotkaniu.



...