Jakie pieczywo warto kupować?

Autor:


Na pewno nieraz zastanawiałyśmy się nad tym, jakie pieczywo warto kupić. W piekarni czy w supermarkecie mamy ogromny wybór gatunków chleba – ciemne, jasne, także z ziarnami, wszystkie wyglądają apetycznie. Sięgając po jakiekolwiek pieczywo, przede wszystkim powinnyśmy pamiętać o tym, by było ono zdrowe. Skąd jednak mamy wiedzieć, że chleb, na który się zdecydowaliśmy, jest właśnie taki?

Historia pieczywa ma około 10 tysięcy lat i sięga czasów starożytnych Egipcjan, Greków, Rzymian i Hebrajczyków, kiedy to wygniatano nasiona traw i z nich wyrabiano rodzaj ciasta na placki czy podpłomyki. Dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić naszą codzienną dietę bez chleba, bułek, rogali czy kołaczy, zwłaszcza że spożywamy pieczywo kilka razy dziennie.

Pieczywo zawiera wiele ważnych składników odżywczych i kalorii. Jest bogate w węglowodany, białka, aminokwasy, tłuszcze, błonnik, potas, fosfor, magnez, wapń, sód, witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Ze względu na rodzaj użytej mąki rozróżniamy trzy rodzaje pieczywa: żytnie, pszenne oraz mieszane.

Pieczywo żytnie wyrabia się zarówno z ciemnej, jak i jasnej mąki, dlatego w sklepach możemy kupić klasyczny, jasny chleb żytni, a także ciemny pumpernikiel. Wybór pieczywa pszennego jest bardzo bogaty. Kupujemy je w postaci bułek poznańskich, bagietek francuskich, chleba pszennego, chleba graham, bułek grahamek, ale też rogali czy obwarzanków. Ostatni rodzaj pieczywa – mieszane – wyrabia się z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem drożdży. Wśród takich wypieków znajdziemy chleb sitkowy, wiejski, słonecznikowy, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, praski, z soją.

Na półkach sklepowych pojawiła się także alternatywa dla tradycyjnego chleba – pieczywo chrupkie. Jego kromki są niezwykle bogate w pełnoziarniste zboża, substancje odżywcze i błonnik. Do wyboru mamy kilka rodzajów tego chleba, m.in: z sezamem (zawierający sesamol i sesamolinę), z dynią (bogaty w kwasy nienasycone) oraz z orkiszem (żródło cynku, miedzi, selenu oraz witamin A i E).

Wiemy już teraz, jaki rodzaj pieczywa warto kupować. By wybrać pieczywo najzdrowsze, koniecznie czytajmy etykiety.

...