Piersi z kurczaka nadziewane bananami

Autor: Materiały Prasowe


Składniki na: 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 4 filety z kurczaka, 2 banany pokrojone w kostkę , 2 banany pokrojone w grube plastry, 50 g sera Gorgonzola, 3 czerwone papryki pokrojone w plastry, 3 suszone, posiekane figi, 2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu, 2 łyżki stołowe oleju , 1 łyżka stołowa miodu, sól i pieprz 1)Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka. Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka. Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny. 2)Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia. Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min. Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek. Włożyć pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty. Podawać pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką. Wartości odżywcze jednej porcji 400 kalorii 26 g białka 19 g tłuszczu 40 g węglowodanów

...