Hamburger z indyka i bananów

Autor: Materiały Prasowe


Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min,

500 g filetów z indyka, 2 banany, 4 bułki hamburgerowe, 50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar, 80 g sałaty, 3 plastry pomidora, 60g drobno posiekanej cebuli, 1 zmielony pęczek świeżej pietruszki, 5 łyżek stołowych bułki tartej, 1 lekko ubite jajko, 4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek , 2 łyżeczki suszonych liści oregano, sól i pieprz 1)Pokroić indyka w cienkie paseczki. Wymieszać w dużym naczyniu z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformować 4 okrągłe kotlety. 2)Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Ułożyć na niej kotlety. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie ułożyć plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryć patelnię i smażyć wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi. 3)Na każdej bułce hamburgerowej rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki położyć liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułożyć usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryć górną warstwą bułki. Podawać na gorąco. PODPOWIEDŹ dla wegetarian: zamiast indyka można użyć kotleta z tofu! Wartości odżywcze jednej porcji 600 kalorii 33 g białka 24 g tłuszczu 62 g węglowodanów

...