Piwo kraftowe to znakomita alternatywa dla tradycyjnych trunków tego typu dostępnych w sklepach. Co to jest kraft? Z jakiego rodzaju piwami kraftowymi możemy mieć do czynienia?

Piwo kraftowe a rzemieślnicze i kontraktowe

Wiele osób myli ze sobą piwo kraftowe oraz rzemieślnicze. Czym zatem jest browar kraftowy? Określenie to odnosi się do podmiotu produkującego lub zlecającego produkcję piwa. Jego cechą charakterystyczną jest najwyższa jakość wytwarzanych produktów. Do produkcji kraftowego piwa wykorzystuje się tradycyjne lub, wręcz przeciwnie, innowacyjne składniki. Browary kraftowe są niezależne od komercyjnych podmiotów i dbają o nieustanny rozwój pracowników poprzez ich udział w szkoleniach branżowych. Czym zatem jest browar rzemieślniczy? To miejsce pracy domowego piwowara. Wiele osób, zanim zacznie sprzedawać wytwarzany przez siebie trunek na masową skalę, warzy je na własną rękę i rozpowszechnia wyłącznie wśród najbliższych. Z czasem piwowarzy często zaczynają się pojawiać na lokalnych targach, festiwalach czy degustacjach. Uznanie otoczenia sprawia, że produkcja przenoszona jest do browaru kontraktowego. Mianem tym określa się przedsiębiorstwo tworzące piwo w części, która wynajęta została od zakładu produkcyjnego. Kluczowym jego elementem jest wspomniany piwowar, który odpowiada za recepturę oraz produkcję piwa.

Rodzaje kraftowego piwa

Do grona piw kraftowych zaliczają się:

  • Piwo pszeniczne — doskonałe rozwiązanie dla osób, które zaczynają swoją przygodę z piwami kraft i nie przepadają za chmielową goryczką. Mianem tym określa się lekkie trunki z wyczuwalnymi nutami owocowo — przyprawowymi (głównie bananowymi, goździkowymi oraz kolendrowymi). Mają one jasny, słomkowy kolor oraz białą pianę. Po tego typu piwo warto sięgnąć w sezonie letnim, a to ze względu na fakt, iż doskonale orzeźwia i skutecznie gasi pragnienie.
  • APA (American Pale Ale) — to piwo o złożonym smaku i bogatym, cytrusowym aromacie. Jego kolor waha się od jasno złotego po ciemno bursztynowy. Posiada ono wysoką, żółtobiałą pianę, która utrzymuje się przez długi czas.
  • IPA (Indian Pale Ale) — intensywnie chmielone, gorzkie piwo, w którym wyczuć można aromaty owoców egzotycznych, cytrusów, ziół czy tytoniu.
  • Sour Ale — od innych dostępnych na rynku piw kraftowych różni się ono wyraźną kwasowością. Cierpki smak bardzo często jest tutaj łagodzony różnego rodzaju owocowymi dodatkami. Sour Ale są piwami lekkimi, o niewielkiej zawartości alkoholu. To znakomite rozwiązanie na upalne dni.
  • Saison — po piwo tego typu sięgnąć powinny osoby, które nie przepadają za goryczkowymi piwami, a zamiast tego wolą trunki lekkie i odświeżające. Charakteryzuje się ono kwaskowatym smakiem oraz wyczuwalnymi aromatami ziół i owoców.
  • Porter — kremowe, gęste piwo rzemieślnicze o bogatym aromacie i wyrazistym smaku wanilii, czekolady oraz suszonych owoców. Świetna propozycja na chłodne, zimowe dni, a to ze względu na właściwości rozgrzewające piwa.
  • Stout — piwo, w którym wyczuć można nuty czekoladowe oraz karmelowe. W smaku przypomina ono nieco likier kawowy.

Pisząc o piwach kraftowych, nie sposób nie wspomnieć o piwach trapistów. Mianem tym określa się trunki wytwarzane w Belgii w zakonach Trapistów. Jest to odłam zakonu Cystersów, którego reguła zakłada izolację od świata zewnętrznego, post, milczenie oraz skupienie na modlitwie i pracy fizycznej. Prawo do produkcji piwa Trapistów ma 11 opactw. Aby móc określić alkohol tym mianem, musi być on warzony na terenie opactwa Trapistów, pod nadzorem wyselekcjonowanego do tego zadania mnicha. Co więcej, browar znajdować musi się pod pełną kontrolą klasztoru (dotyczy to również procedur handlowych). Równie ważne jest to, iż jego celem nie jest osiągnie zysków. Uzyskiwane ze sprzedaży piwa Trapistów dochody przeznaczane są na utrzymanie klasztorów, a dodatkowe zyski — na cele charytatywne.

Jeżeli znudziły Wam się zwykłe piwa, koniecznie sięgnijcie po ich wersję kraftową. Bogaty wybór sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.