Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne kanapki z serem i z szynką, skorzystaj z tego, że mamy lato i wprowadź do swojego menu trochę fantazji. Dobrym urozmaiceniem będą samodzielnie przygotowane pasty, dzięki którym nasze kanapki będą nie tylko o wiele zdrowsze, ale i bardziej smakowite.

Wbrew pozorom przygotowanie kanapkowej pasty nie jest aż tak pracochłonne! Wykorzystując zdrowe warzywa, twarogi, jajka, ryby i zioła, serwujemy sobie sami porządną dawkę energii na cały dzień. Przygotowując każdego dnia inną pastę dla całej rodziny przekonasz się, jakie to proste i pożywne!

Jakie pasty polecamy?

Najbardziej "oklepaną" pastą, jaką większości z nas udało się kiedyś przygotować jest pasta jajeczna. Z powodzeniem możemy kupić ją gotową w sklepie, zważywszy jednak na konserwanty, jakie w sobie zawiera, lepiej przygotować ją w domu. Podpowiemy, jak to najprościej zrobić.

Pasta jajeczna  

Składniki:
4 jajka
szczypiorek
20 dag ostrego sera żółtego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka i ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Wymieszać wszystko, dodająć majonez, musztardę oraz przyprawy.

Pasta kminkowa


Składniki:
kminek 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
twarożek 20 dag
natka pietruszki posiekana 1 łyżeczka
koperek posiekany 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kminek należy dobrze sparzyć we wrzątku, następnie go odcedzić, po czym wymieszać z twarożkiem i śmietaną. Do pasty należy dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pasta jogurtowa z soczewicą

Składniki:
1 szklanka zielone soczewicy
szczypior
garść ziaren słonecznika
ok 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Soczewice wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować do miękkości (ok 15-20 minut). Szczypior pokroić w wąskie paseczki, soczewicę odcedzić. Wymieszać razem w naczyniu soczewicę, szczypior i pestki słonecznika. Doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt i wymieszać. Lekko rozgnieść widelcem.


Pasta z makreli wędzonej

Składniki:
3 łyżki śmietany
pół ogórka
szczypiorek
5 dag żółtego sera
15 dag makreli wędzonej

Sposób przygotowania:
Makrelę obrać ze skóry, oddzielić wszystkie ości, rozetrzeć na jednolitą masę. Ogórek obrać, bardzo drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie wszystkie składniki wymieszać, dodać posiekany szczypiorek i śmietanę, przyprawić. 


Podobne artykuły: