W leniwe upalne popołudnie nie ma nic lepszego niż orzeźwiający owocowy drink, przy którym można się spokojnie zrelaksować. Niezaprzeczalnym hitem tego lata jest sok z żurawiny amerykańskiej, który stanowi rewelacyjną bazę do różnego rodzaju drinków i koktajli, tak z alkoholem jak i bezalkoholowych. Jednak zanim zamówisz żurawinowego drinka, poznaj jego historię.
Mało kto wie, że alkoholowe koktajle swoją popularność zawdzięczają XIX-wiecznym Amerykanom, a Madonna i Carrie Bradshaw z „Seksu w wielkim mieście” sprawiły, że żurawinowe drinki są po prostu uwielbiane.

Cosmopolitan jest niezaprzeczalnie najpopularniejszym żurawinowym drinkiem. Powstał on prawdopodobnie w małym miasteczku w Massachusetts pod koniec lat siedemdziesiątych, ale dopiero od połowy lat osiemdziesiątych można mówić o prawdziwej popularności tego drinka. Wtedy to John Caine, właściciel wielu popularnych klubów w San Francisco, wprowadził Cosmo na listę drinków w swoich lokalach. Cosmo od razu zrobiło furorę na Zachodnim Wybrzeżu. Ten wyjątkowo kobiecy drink, łączący ze sobą w doskonałych proporcjach wódkę, sok żurawinowy i kilka kropel soku z limonki, bardzo szybko pokochała Madonna, przyczyniając się do jego ogromnej popularności. Picie żurawinowego Cosmopolitan stało się nie tylko jednosezonowym trendem, ale ponadczasowym „obowiązkiem” każdej wielkomiejskiej kobiety z klasą – bohaterki „Seksu w wielkim mieście” zawsze zamawiają Cosmo.

Innym szalenie popularnym drinkiem na bazie wódki, który nie obędzie się bez soku z żurawiny amerykańskiej jest Sex on the Beach. Mimo swojej kontrowersyjnej nazwy, a może właśnie dzięki niej, na stałe zagościł na listach drinków w dobrych barach i klubach.  Podawany w długich wyprofilowanych kieliszkach jest kwintesencją wakacyjnego drinka. Wydaje się, że Sex on the Beach jest najpopularniejszym napojem z cranberries w Polsce.

Istnieje mnóstwo różnego rodzaju wariantów żurawinowych drinków. Popularny Cape Codder jest jednym z tych drinków, które składają się z jednaj dawki wódki na lodzie zalanej dużą ilością żurawinowego soku. Niech zamieszczone poniżej przepisy na przepyszne Sparking Cup, Cranberry Tonic, Cranberry Collins oraz inne propozycje będą inspiracja do własnych kompozycji. Wystarczy odrobina fantazji, aby za pomocą dodatków żurawinowy sok przemienić w pyszny koktajl .  

Obecnie istnieją tysiące różnorodnych receptur na drinki: niektóre są specjalnościami tylko jednego lokalu, inne nawet nie mają swojej nazwy. Ale co sprawiło, że drinki stały się tak popularne? Podobno już w średniowieczu pojawiły się pierwsze alkoholowe mieszanki, jednak prawdziwy szał na kolorowe koktajle rozpoczął się w XIX-wiecznej Ameryce. Ówczesna literatura pełna jest opisów drinków, które pili bawełniani potentaci z Południa jak i gości saloonów na Dzikim Zachodzie. Na początku, drinki serwowano okazjonalnie dla zdrowia, na lepszy sen, a z czasem ich popularność wzrosła na tyle, że stał się one nieodłącznym element spotkań towarzyskich, zwanych dziś popularnie „cocktail party”. Lata 90. XIX wieku określane są „złotym wiekiem” amerykańskich koktajli. Zapanowało wtedy prawdziwe szaleństwo wymyślania coraz to nowszych połączeń smakowych i kolorystycznych dając bazę do współczesnej kultury picia drinków. Już ponad 120 lat bartenderzy prześcigają się w doskonaleniu receptur i technik mieszania drinków. Barmani szybko docenili soku żurawinowy jako doskonały dodatku do koktajli, a wybór żurawinowych drinków jest w tej chwili ogromny.






Sex on the beach

Składniki:
3 cl wódki
3 cl likieru brzoskwiniowego Pêcher Mignon
6 cl soku ananasowego
10 cl nektaru z cranberry

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w shakerze wraz z kostkami lodu, energicznie wstrząsnąć. Podawać w wysokich szklankach
z kilkoma kostkami lodu.

Cosmopolitan 

Składniki:
3 cl wódki Grey Goose
1 cl likieru Triple Sec
1 cl soku z limonki
2 cl nektaru z cranberries

Przygotowanie:
Wszystkie składniki szybko i energicznie wymieszać w shakerze i przelać do schłodzonego pucharka koktajlowego.

Pink Dream

Składniki:
2 cl syropu z cranberries
8 cl soku pomarańczowego
10 cl Bitter Lemon

Przygotowanie:
Syrop i sok wlać do szklanki z kilkoma kostkami lodu. Wymieszać łyżką do drinków, dopełnić napojem Bitter Lemon. Przybrać plasterkiem pomarańczy i dwiema wiśniami koktajlowymi.

Cranberry Collins    

Składniki:
2 cl soku cytrynoweg
4 cl soku pomarańczowego
2 cl grenadiny
2 cl cachaçy
10 cl nektaru z cranberries

Przygotowanie:    
Składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i wlać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Dodać pół plasterka pomarańczy i dwie wiśnie koktajlowe.

Cranberry Tonic    

Składniki:
3 cl syropu z limonki
4 cl soku pomarańczowego
4 cl ginu
8 cl nektaru z cranberries
zimny tonic

Przygotowanie:    
Wszystkie składniki poza tonikiem energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i wlać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Do drinka wrzucić pół plasterka limonki.

Cranberry Caipirinha    

Składniki:
4 cl cachaçy
16 cl nektaru z cranberries

Przygotowanie:    
Do wysokiej szklanki wrzucić lód, wlać cachaçę i nektar z cranberries. Wymieszać specjalną łyżką do drinków, wcisnąć sok z jednej ósmej limonki, cząstkę owocu wrzucić do drinka.

Sparkling Cup

Składniki:
2 truskawki
2 cl syropu truskawkowego
10 cl nektaru z cranberries
10 cl wina musującego Schlumberger Sparkling

Przygotowanie:    
Truskawki pokroić w plasterki, wrzucić do wysokiej szklanki wraz z kilkoma kostkami lodu. Wlać syrop truskawkowy i nektar z cranberries, dokładnie wymieszać łyżką do drinków. Dopełnić zimnym winem Schlumberger Sparkling i dodać gałązkę melisy.

Cranberry Cooler    

Składniki:
1 cl syropu limonkowego
2 cl rumu Appleton Special
2 cl Bols Red Orange
4 cl soku pomarańczowego
10 cl nektaru z cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie:    
Składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu, całość przelać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Dodać pół plasterka pomarańczy i słomki.

Cranberry Cup

Składniki:
1 cl soku z limonki
2 cl syropu z limonki
4 cl rumu Appleton White
12 cl nektaru z cranberries

Przygotowanie:    
Składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i wlać do wysokiej szklanki, do której wrzucić przedtem kilka kostek lodu. Na brzegu szklanki umieścić plasterek limonki.

Sparkling Cranberry    

Składniki:
10 cl nektaru z cranberries
10 cl wina musującego Schlumberger Sparkling


Przygotowanie:    
Do wysokiej szklanki wrzucić lód, wlać nektar. Dopełnić zimnym winem Schlumberger Sparkling, delikatnie wymieszać łyżką do drinków. Na brzegu szklanki umieścić białe winogrona.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku