Pietruszka poza tym, że sprawdza się jako aromatyczny dodatek do potraw posiada wiele właściwości zbawiennych dla zdrowia i urody naszego organizmu. Nie na darmo stała się ona składnikiem dobrze znanej wszystkim włoszczyzny.
Zielona pietruszka naciowa uprawiana była już w starożytności jako roślina ozdobna, jadalna i lecznicza. Od zarania dziejów wiadomo, że korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C, prowitaminę A, a jej liście karoten, witaminy z grupy B, cukry, białko i duże ilości witaminy C. Co ciekawe we wszystkich częściach pietruszki znajdują się olejki eteryczne, a wśród nich apiol.

Ze względu na swoje walory pietruszkę warto jest jeść nie tylko w formie dodatku do zup (szczególnie do rosołu) czy dań obiadowych. Możemy przyrządzać z niej chociażby pyszne warzywne koktaile. Szklanka takiego specyfiku dostarczy nam dzienną dawkę tak ważnych dla naszego organizmu pierwiastków jak: żelazo, potas, magnez, wapń, miedź, fosfor, karoten i witaminy C, B1, B2, i B6.

Pietruszka jak na lekarstwo

Pietruszka naciowa jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Zarówno korzenie, jak owoce pietruszki i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, a jednocześnie zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Ma dobry wpływ na czynności skóry i uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Kiedyś świeżo roztartą pietruszkę przykładano do wrzodów i miejsc ukłucia owadów. Wiadomo również, że świeża natka pietruszki może zlikwidować przykry zapach z ust. W tradycji ludowej pietruszka uznawana była za lek na bezpłodność i potencję.

A jak przygotować sobie eliksir urody na bazie tego magicznego, zielonego warzywa?

Świeża natka pietruszki, woda, kilka kostek lodu, odrobina cukru, cytryny i listek mięty do smaku – napój o takim składzie to naturalny eliksir zdrowia i urody. Dzięki potężnej dawce witaminy C  i karotenu pomaga także w walce z cellulitem. Napój z natki należy spożywać tuż po przyrządzeniu, by  w pełni wykorzystać moc cennych składników odżywczych.


Fot. Thermomix


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku