Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem każdego dnia. To właśnie ono dostarcza siły i energii na rozpoczynający się dzień. Warto więc zadbać o to, by pierwszy posiłek był nie byle jaki. To źródło energii, które nie tylko korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie, ale także pozwoli nam i naszym pociechom aktywnie uczestniczyć w codziennych zajęciach.

Jedz śniadanie, będziesz zdrowszy! - to powiedzenie znajduje swoje uzasadnienie. Dietetycy są zgodni – zdrowym nawykiem powinno być zjedzenie pełnowartościowego śniadania. Tymczasem szczególnie osoby czynne zawodowo nie tylko nie przywiązują wagi do porannego posiłku, ale często nie jedzą go wcale.

- Człowiek zaspany najczęściej nie myśli o śniadaniu. Często dopiero w okolicach popołudnia przychodzi chęć na coś do jedzenia. Tymczasem takie nawyki żywieniowe prędzej czy później odbiją się na naszym zdrowiu – powiedziała Joanna Budna, technolog produkcji Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. - Nasze nawyki żywieniowe często niestety powielają dzieci. Przed wyjściem do szkoły często nie jedzą, a zamiast drugiego śniadania często wybierają tzw. „zapychacze” - niezdrowe produkty ze szkolnego sklepiku takie jak chipsy, czy czekoladowe batoniki. Dlatego właśnie powinniśmy szczególnie zadbać o pierwszy posiłek. W porannym jadłospisie powinniśmy umieścić pokarmy, które zawierają białko, węglowodany a także wapń, żelazo i błonnik. Taki posiłek dostarczy organizmowi potrzebnych wartości odżywczych – dodaje Budna. Chcąc zadbać o zdrowie rodziny warto przygotować jej pełnowartościowy posiłek.

Mając to na uwadze przedstawimy Wam kilka przepisów na pyszne śniadania w sam raz na wiosenne poranki.

Jako pierwsza jajecznica z pieczarkami na grzankach:

Składniki dla 2 osób:
4 jajka
4 łyżki masła (do jajek i pieczarek)
1 łyżka oleju roślinnego
2 filiżanki małych pieczarek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
4 kromki opieczonych w tosterze grzanek z bagietki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Przygotować dwie nieduże patelnie. Pierwszą rozgrzać i wlać olej oraz dodać 2 łyżki masła, rozpuścić. Wrzucić umyte i osuszone pieczarki i smażyć kilka minut, ładnie rumieniąc z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie opiec w tosterze grzanki, posmarować je masłem i ułożyć na dwóch talerzach. Rozgrzać drugą patelnię i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, wbić jajka i doprawić solą. Smażyć szybko, robiąc tylko 4-5 ósemek. Jak tylko białka się zetną zdjąć z patelni i ułożyć na przygotowanej jednej grzance. Na drugiej grzance ułożyć pieczarki. Posypać pieprzem i natką pietruszki.

Kanapka z tuńczykiem, świeżym ogórkiem i jajkiem

Składniki na 1 kanapkę:
2 kromki chleba
1/4 puszki tuńczyka w dużych cząstkach w oleju
5 plasterków świeżego ogórka
kilka listków rukoli
1 jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie)
1 łyżka majonezu lub sosu chrzanowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Chleb posmarować majonezem lub sosem chrzanowym, ułożyć tuńczyka, plasterki ogórka, rukolę i pokrojone jajko. Doprawić solą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Amerykańskie Pancakes:

Składniki na ok. 8-10 sztuk:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli

Wykonanie:

W blenderze miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy pancakes z dwóch stron. Podajemy z syropem klonowym, masłem lub cukrem.

Po takim śniadaniu z pewnością czekać nas będzie bardzo dobry dzień!






Podobne artykuły: