Sok z pomidorów może i nie cieszy się aż takim zainteresowaniem ze względu na swój smak, który nie każdemu pasuje. Zupełnie różni się on bowiem od tradycyjnego smaku świeżych pomidorów. Okazuje się jednak, że jego codzienne spożywanie może mieć bardzo istotny wpływ na nasze zdrowie.
W Stanach Zjednoczonych naukowcy odkryli, że sok pomidorowy jest bardziej wartościowy niż świeże pomidory. A wszystko to za sprawą likopenu – barwnika nadającego pomidorom czerwony kolor. Posiada on właściwości antyoksydacyjne, przez co ma działanie przeciwnowotworowe – jest lepiej przyswajalny z przetworzonych pomidorów.

Społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów, w tym również Polski, wkroczyły w XXI wiek obarczone chorobami cywilizacyjnymi, które osiągnęły już postać epidemii. Dominują zwłaszcza choroby układu krążenia, otyłości, cukrzycy czy osteoporozy. Intensywne, wieloośrodkowe badania kliniczne, udowodniły, że to zły styl życia i żywienia skutkuje nasileniem tak poważnych kłopotów ze zdrowiem. Profilaktyka i leczenie wczesnych stadiów tych dolegliwości to szansa, jaką wykorzystać musi współczesne społeczeństwo, aby żyć dłużej i w dobrej kondycji. Badania dowodzą, że jedną z przyczyn wielu współczesnych chorób jest niedobór magnezu i potasu. Jedną z metod ich zapobiegania jest właśnie picie naturalnego soku pomidorowego.

Warto wiedzieć, że naturalny sok pomidorowy zawiera magnez i potas, który neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie, powodujący zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni. Ponadto sok ten stanowi także źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, takich jak: A, B i C,  mikro- i makroelementów oraz likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego ze względu na obecność błonnika - regulując trawienie przeciwdziała zaparciom. Sok ten alkalizuje organizm, oczyszcza go z toksyn i regeneruje skórę, a ze względu na dużą zawartość likopenu występującego w pomidorach hamuje też procesy starzenia.  Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny, dlatego stosuje się go podczas diet odchudzających.

Ostatnia rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to obecność w soku witaminy C i E. Działają one przede wszystkim na naszą skórę, zwiększająć jej stopień dotlenienia i wzmacniając drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku. Chronią przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się.

Mając to wszystko na uwadze warto pić sok pomidorowy nie tylko dla zdrowia, ale i urody.

Artykuł powstał w oparciu o materiały ze strony Programu Profilaktyki Zdrowotnej i marketingu społecznego "Siła Serca".




Podobne artykuły: