Ocet jabÅ‚kowy – z czym to siÄ™ je?
WiosnÄ…, jak co roku, w tysiÄ…cach kobiecych głów narodzi siÄ™ pomysÅ‚ odchudzania. Aby w tym roku misja zostaÅ‚a zakoÅ„czona powodzeniem, rada jest tylko jedna – najwyższy czas solidnie siÄ™ przygotować.
Właściwości lecznicze octu jabłkowego odkryto już w starożytnym Egipcie. Podobno Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie kulinarnej, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Ile w tym prawdy? Tego akurat nie wiadomo. Faktem jest, że ocet z jabłek jest bardzo ważny dla systemu nerwowego czy układu krążenia. To przede wszystkim zasługa pektyny, która poprawia procesy trawienia i pełni szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy czy nadciśnieniu. W naturalny sposób tłumi apetyt, wspomaga metabolizm i usuwanie szkodliwych produktów.
Ocet jabÅ‚kowy można przyjmować w dwojakiej postaci – pÅ‚ynnej lub w kapsuÅ‚kach. Na dÅ‚uższÄ… metÄ™ nie powinno siÄ™ jednak stosować go w pÅ‚ynie, ponieważ może uszkodzić Å›luzówkÄ™ żoÅ‚Ä…dka. Forma kapsuÅ‚ek gwarantuje brak takich skutków ubocznych. Ze wzglÄ™du na swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, ocet jabÅ‚kowy na stale zagoÅ›ciÅ‚ już w programie odchudzania osób walczÄ…cych z nadwagÄ…. W poÅ‚Ä…czeniu z wÅ‚aÅ›ciwÄ… dietÄ…, uÅ‚atwia kontrolÄ™ masy ciaÅ‚a.
Niestety do tej pory nie wynaleziono jeszcze żadnego magicznego środka, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zmieniałby wygląd zgodnie z życzeniami. To dlatego do znudzenia trzeba powtarzać, że odchudzanie to proces, który wymaga dokładnych i rozsądnych planów żywienia oraz aktywności fizycznej.
Jak przyrządzić ocet jabłkowy?
Jabłka kroimy na kawałki razem ze skórką (ich ilość zależy od pojemności naczynia). Po wycięciu pestek i gniazga nasiennego wrzucamy je do dużego słoja lub innego naczynia. Zalewamy przegotowaną wodą z cukrem. Zachowujemy proporcje, by 1 łyżka cukru odpowiadała 1 litrowi wody. Jabłka powinny zostać zakryte. Przykrywamy gazą złożoną kilkakrotnie, obwiązujemy nicią lub gumką i odstawiamy w cieple miejsce na 4 tygodnie.Po tym czasie przesączamy przez sitko z gazą i zlewamy do innego naczynia.
Tak przygotowany ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia. Możemy go popijać codziennie np. z dodatkiem miodu, ale również dodawać go różnych potraw ze względu na jego jabłkowy posmak.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp