"Fajna babka, ale ciacho" – druga książka Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja Szaciłło, w całości poświęcona została słodkościom. Pokazuje, jak w łatwy i przyjemny sposób można przygotować zmysłowe dania dla osoby bliskiej naszemu sercu.
Książka została podzielona na dwie części  - dla Niej i dla Niego. Tak więc tytuł jednej okładki to „Fajna babka" ze zdjęciem Moniki, a tytuł drugiej to „Ale ciacho" ze zdjęciem Maćka. Ten przewrotny pomysł opiera się na koncepcji słodkiej kulinarnej rywalizacji, podszytej chęcią uwodzenia poprzez gotowanie.

Wydawnictwo zawiera 48 prostych, kuszących i smacznych przepisów. Przypomina, jak w łatwy sposób można trafić przez żołądek do serca naszej drugiej połowy. Jest doskonałym prezentem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Wszak w dzisiejszych czasach już nie tylko kobiety starają się zaimponować mężczyznom w kuchni...

Przedstawiamy kilka przepisów z książki  „Fajna babka, ale ciacho” – Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło:


Tarta z malinami


Składniki dla 6 - 8 osób:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukrudo wypieków
2 łyżki śmietanki
200 g serka mascarpone
1 łyżka trzcinowego
½ laski wanilii
300 g malin

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, krupczatkę oraz cukier do wypieków mieszam z masłem i śmietanką. Gotową kulkę ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie podsypując mąką, wałkuję na grubość około 3 mm i wkładam do formy na tartę. Nadmiar ciasta odcinam, a spód nakłuwam widelcem. Piekę w piekarniku z termoobiegiem około 15 minut, aż się przyrumieni w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu wykładam na ciasto warstwę serka mascarpone zmieszanego z łyżką cukru trzcinowego  i nasionkami z laski wanilii. Na serku układam świeże maliny.





Kasza manna z jagodami


Składniki dla 2 osób:

1 szklanka mleka
½ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru trzcinowego
½ laski wanilii
3 łyżki kasza manny
masło do posmarowania foremek

SOS
200 g jagód
1 płaska łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję cukier trzcinowy. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję  cukrem trzcinowym i nakładam na porcję kaszki.






Podobne artykuły: