Trawa cytrynowa nadaje potrawom charakterystyczny lekko cytrynowy smak. Najczęściej stosujemy ją przyrządzając specjały z kuchni orientalnej lub śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów, sosów, a także do herbaty.
W Polsce dopiero od niedawna zainteresowaliśmy się tą niepozorną przyprawą. Jej inna nazwa to "palczatka cytrynowa". W południowej i południowo-wschodniej Azji bez jej dodatku nie można sobie wyobrazić przygotowania większej części smakowitych potraw. Ze względu na swój oryginalny smak i aromat traktowana jest przede wszystkim jak przyprawa. Można ją nabyć w postaci grubszych gałązek o lekko zielonkawym zabarwieniu. W Polsce niedostępne są niestety świeże liście trawy cytrynowej, której liście i łodygi zawierają dwa cenne olejki: cytral (70-80%) i mircen (20%). Wykorzystuje się je przy produkcji oleju, używanego nie tylko w przemyśle spożywczym (po wymieszaniu z mlekiem kokosowym), ale i kosmetycznym.

Najbardziej aromatyczną częścią palczatki jest bulwa, którą należy rozgnieść, aby wydobyć całą głębię smaku i zapachu. Ma niezwykły smak i aromat, przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Coraz częściej możemy nabyć ją w postaci suszonej lub sproszkowanej. W Ameryce Południowej napar z trawy cytrynowej jest popularnym napojem odświeżającym. Ma on przyjemny, cytrynowy smak i aromat, zwiększa zdolność koncentracji i rozjaśnia umysł. Nalewka i napar z palczatki cytrynowej działają przeciw depresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania, znoszą nerwice wegetatywne. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, krążenie krwi i rozgrzewają ciało. Mają silne właściwości bakteriobójcze. Trawa cytrynowa zastosowana na skórę zmniejsza wydzielanie łoju, odświeża, znosi zapach potu. Nalewka z tego gatunku trawy jest dobra w leczeniu opryszczki. Preparaty z palczatki wykorzystywane są w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, krtani i oskrzeli i zatok.

Być może warto będzie wykorzystać jej zalety podczas przygotowywania świątecznych potraw?

Podobne artykuły: