Błonnik znajduje się w każdym produkcie pochodzenia roślinnego. Substancja ta nie jest trawiona przez nasz organizm, pomimo tego odgrywa jedną z najważniejszych roli w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego człowieka.
Błonnik pokarmowy to kompleks heterogennych substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny).

Jakie ma właściwości błonnik na funkcjonowanie naszego roganizmu?

- przede wszytskim przyspiesza perystaltykę jelit, pobudzając ich ruchy, dzięki temu zapobiegając zaparciom
- hamuje rozwój wielu niekorzystnych bakterii
- zmniejsza wchłanianie chlesterolu i trójglicerydów
- obniża poziom glukozy we krwi
- zmniejsza uczucie głodu
- spowalnia rozkład węglowodanów

Dzięki tym wszystkim właściwościom błonnik wykorzystywany jest przede wszystkim jako składnik preparatów odchudzających. Przyczynia się on do zrzucenia zbędnych kilogramów, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza w ten sposób uczucie  głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Błonnik jest również składnikiem leków dla cukrzyków, chorych na miażdżycę czy kamicę nerkową.

Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20-40 g. Wraz z błonnikiem powinniśmy przyjmować również spore ilości wody. The Institute of Medicine's Food and Nutrition Board zaleca kobietom przyjmowanie około 2,6 litra wody dziennie, w postaci napojów i jedzenia, oraz około 3,6 litra wody mężczyznom. Dla kobiet oznacza to picie około dziewięciu szklanek wody lub innego napoju każdego dnia i przyjmowanie ok. 0,6 litra wody w postaci jedzenia. Dla mężczyzn picie około 12 szklanek wody lub innego napoju każdego dnia i przyjmowanie ok. 7,25 litra wody w postaci jedzenia.

Co jest źródłem błonnika?

Źródłem błonnika pokarmowego są przede wszystkim warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe. Najwięcej tego składnika znajduje się w tych ostatnich. Warto wobec tego wzbogodzić swoją dietę o otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste.

Musimy pamiętać o tym, że zbyt duża dawka błonnika może przyczynić się do zmniejszenia skuteczności niektórych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Z tego względu powinno zachować się dwugodzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.  

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku