Zupa ze świeżych owoców morza i dyni, ryba po grecku, gazpacho, prawdziwa włoska pizza... Choć potrawy te wydają się być tak odległe, jak kraje, z których pochodzą, każda z nich jest na wyciągnięcie ręki – bez plecaka, bez mapy, bez specjalnych umiejętności kulinarnych.
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi podróży. Jedną z ich niewątpliwych zalet jest możliwość rozkoszowania się zupełnie nowymi smakami, charakterystycznymi dla danych kultur, religii, regionów… Jednak każda wycieczka kiedyś się kończy, po powrocie do domu, pozostają nam wspomnienia i nieudolne próby odtworzenia egzotycznego smaku. Próby nieudolne, ponieważ przygotowanie np. gazpacho, przywołującego smakiem wspomnienie słońca Andaluzji, wymaga pewnych umiejętności. Na szczęście z pomocą przychodzi Thermomix, innowacyjne urządzenie kuchenne, dla którego żaden ze smaków świata nie pozostaje tajemnicą.

Kucharz o międzynarodowej renomie

Thermomix to pomocnik kuchenny łączący w sobie talenty ponad 20 urządzeń. Potrafi, niczym kucharz z najlepszej restauracji, odmierzyć właściwą porcję, posiekać, zmiksować, wymieszać, zmielić, wyrobić ciasto i wiele, wiele więcej. Co więcej gotuje, również na parze! Funkcja grzania pozwala między innymi na przygotowanie np. włoskiego deseru zabajone,  bez misternych konstrukcji z naczyń, umożliwiających gotowanie składników w kąpieli wodnej. O tym, że Thermomix potrafi znakomicie przygotować zabajone, świadczy jego popularność wśród włoskich szefów kuchni. Jak na najlepszego kucharza przystało zna też przepisy z najbardziej egzotycznych zakątków świata, a źródłem jego wiedzy są niezwykłe książki kucharskie. Wystarczy więc kierować się zawartymi w nich wskazówkami, by już po chwili móc rozkoszować się smakiem np. wyjątkowej zupy z dyni i owoców morza.

Po mapie nie tylko palcem

Potrawy świata, przygotowane z pomocą Thermomixa, nie tylko przywrócą smaki z podróży, opowiadając historie lepiej niż niejedna fotografia. Mogą być również doskonałym pomysłem na wspólne chwile w gronie najbliższych, zaskakując np. doskonale przyrządzonym kubańskim mojito – drinkiem, którego sekretem są m.in.: aromatyczna i świeżo posiekana mięta, rozdrobniona limonka i skruszony lód. Rozdrabnianiem, kruszeniem i mieszaniem zajmie się Thermomix, gospodarzowi i gościom pozostawiając delektowanie się smakiem. Świetnym pomysłem może być również prawdziwa włoska pizza, którą w Thermomixie przygotujesz szybciej, niż byłby ją w stanie przywieźć dostawca – pewnie zimną. Thermomix wyrabia za mnie zgrabną kulkę drożdżowego ciasta na pizzę w 3 minuty, wcześniej zajmowało mi to ok. 10 minut i wymagało sporego wysiłku – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni z 20 letnim stażem. Wystarczy odrobina wody, oliwa z oliwek, drożdże, cukier, mąka pszenna, sól, przycisk START, po 3 minutach otrzymamy  kulkę ciasta, na które wystarczy położyć ulubione dodatki, upiec w piekarniku i… Buon appetito!

Uwaga wygodni !
Thermomix po pracy poinformuje nas, że potrawa jest już gotowa, a po jej wydaniu… przygotuje się do mycia.









Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

wyposa?enie kuchni

Wersja do druku