Bezpieczne przechowywanie żywności
Należy pamiętać, o tym by surowe produkty przechowywać oddzielnie od produktów gotowych do spożycia. Zapobiega to przenoszeniu się bakterii. I tak najlepiej surowe mięsa czy ryby przechowywać w lodówce pod przykryciem, na najniższej półce, tak, aby ewentualne wycieki nie skaziły innych produktów. Rozwój bakterii jest hamowany w niskich temperaturach, co uzasadnia stosowanie w lodówkach temperatury 0-5 stopni C.
Istnieje wiele metod na to, by przedłużyć okres przydatności do spożycia. Jedną z nich jest suszenie, czyli pozbawienie produktów spożywczych wody. Powoduje m.in., że produkty stają się środowiskiem nieprzyjaznym dla mikroflory oraz ustanie aktywności wielu enzymów enzymów zahamowanie przebiegu reakcji chemicznych między składnikami, co zapobiega ich psuciu się. Proces suszenia stosuje się w przypadku herbaty, kawy, owoców, grzybów. Suszenie jednak w powoduje straty witamin, zwłaszcza witaminy C w owocach i warzywach.
Inną alternatywą może być mrożenie, czyli przechowywanie produktów w temperaturze do -18 stopni. Dla każdej z grup produktów określa się maksymalny zalecany czas przechowywania. W mrożonych produktach składniki odżywcze są na ogół dobrze zachowane, a czasem nawet mrożone warzywa mogą zwierać więcej pewnych składników odżywczych niż świeże. Niewszystkie produkty nadają się niestety do zamrażania. Należą do nich na pewno: mleko, śmietanka, sosy, grzyby, ogórki. Zamrażanie powoduje zmiany struktury tkankowej miąższu wielu owoców i warzyw, dlatego najczęściej po rozmrożeniu nie są już tak jędrne.
Konserwowanie to jeszcze inna metoda bezpiecznego przechowywania produktów, jaką wykorzystujemy w kuchni. Pozwala ona przetrzymywać żywność w pojemnikach (metalowych lub szklanych), zależnie od jej rodzaju w odpowiednio wysokiej temperaturze przez określony czas. Podczas procesu termicznego następuje szczelne zamknięcie opakowań. Kupując produkty w puszkach lub w słojach, należy sprawdzać okres ich przydatności podany na opakowaniu.
Zasady bezpiecznego przetwarzania żywności wg książki „Czy wiemy, co jeść? Co pomaga a co szkodzi” :
1. Sprawdź, czy przygotowana do spożycia żywność jest całkowicie rozmrożona
2. Produktów już rozmrożonych nie można ponownie zamrażać
3. Przy gotowaniu mięs, ryb lub jaj pamiętaj, że produkty te nie mogą być niedogotowane
4. Nie zapominaj o żywności włożonej do lodówki. Bakterie mnożą się najszybciej w temperaturze od 7 do 60 stopni C. W tym zakresie temperatur żywność należy przechowywać możliwie najkrócej.
5. Przy odgrzewaniu resztek potraw upewnij się, że temperatura jest jednakowa w całej porcji i wynosi przynajmniej 75 stopni C.
6. Resztki potraw zużywaj w przeciągu 1-2 dni
7. Nigdy nie podgrzewaj potraw więcej niż raz. Wielokrotnie stosowane na przemian odgrzewanie i chłodzenie powoduje straty witamin i stwarza doskonałe warunki do mnożenia się bakterii.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma śmietankaWersja do druku
Szukaj
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp
Syfon do umywalki - jaki kolor wybrać? Krótki poradnik.
Wbrew pozorom syfon do umywalki nie jest wyłącznie elementem użytkowym wnętrza łazienkowego. Współczesne syfony są produkowane w taki sposób, aby preze
Czy pies będzie pasował do naszej rodziny?
Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa. To ciekawy pomysł dla całej rodziny - pies z pewnością szybko stanie się niezwykle ważnym członkiem
Rozmowa z Mecenasem na temat prowadzenia postępowania o rozwód
W dzisiejszym wywiadzie rozmawiamy z Mecenasem Marcinem Grabowskim, doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i sprawach rozwodowych w
Jak jogurty bez dodatku cukru mogą wspomóc Twoją dietę?
Czy zastanawiałeś się, jakie korzyści mogą płynąć z ograniczenia spożycia cukru? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po produkty bez cukru, jak z