Od kiedy James Bond zażyczył sobie słynne wstrząśnięte, choć niemieszane Martini, zaczęliśmy zwracać uwagę na sposób, w jaki można przyrządzać drinki. Czy to naprawdę trudna sztuka, a może każdy potrafiłby przygotować najbardziej wymyślne koktajle po krótkim instruktażu od mistrzów w tym fachu?

Przekonaj siÄ™, jak to naprawdÄ™ wyglÄ…da! W styczniu zapraszamy na niezwykÅ‚Ä… podróż po stolicach Å›wiatowej rozrywki razem ze sÅ‚awnymi ekspertami od przygotowania drinków. Dimitri Lezinska i Colin Asare – Apiah odwiedzÄ… najlepsze kluby na caÅ‚ym Å›wiecie, aby poznać unikatowe receptury drinków i wymyÅ›lić koktajl, który oddaje atmosferÄ™ danego miasta.

Zaprosimy Cię do Nowego Jorku, do znanej ze świetnych alkoholi i niepowtarzalnych drinków dzielnicy Meatpacking District. Poznasz również świat gorących drinków z Hawany serwowanych w kubańskiej dzielnicy w samym sercu Miami i mroźny koktajl smaku na lodowato zimnej Islandii, o którym opowie nam Miss piękności z tego kraju. Każdy z trzynastu odcinków jest poświęcony innemu miejscu, poczynając od stron rodzinnych Colina w Londynie i Dimitriego w Paryżu, poprzez Mediolan, Berlin, Ateny i inne europejskie metropolie, aż do Ameryki, gdzie odwiedzimy Nowy Jork, Miami, San Francisco czy Seattle. W każdym mieście bohaterowie serii spędzają dwa dni, korzystając zarówno z powszechnie znanych, jak i bardziej nietypowych atrakcji. Poszukają też najbardziej eleganckich barów, restauracji i hoteli. Kiedy zaś nasycą się już w pełni lokalną atmosferą i kulturą, każdy z nich skomponuje zupełnie nowy koktajl, mający podsumować ich przeżycia. Powstaną dwa koktajle, z których jeden, najlepiej oddający charakter danego miasta, trafi na listę drinków serwowanych w najlepszych miejscowych klubach.

Poznaj prawdziwych Królów Koktajli:


Colin Asare – Apiah


Colin dziaÅ‚a w branży od piÄ™tnastu lat. PoczÄ…tkowo przemierzaÅ‚ GrecjÄ™ i WÅ‚ochy, pracujÄ…c jako barman specjalizujÄ…cy siÄ™ w tworzeniu koktajli, a nastÄ™pnie powróciÅ‚ do Anglii, aby szkolić kolejne pokolenie pierwszorzÄ™dnych menadżerów nocnych lokali. On sam prowadziÅ‚ jedne z najsÅ‚ynniejszych barów w Londynie. ByÅ‚ miÄ™dzy innymi menadżerem w Babington House (uznanym za najlepszy hotel 2001 roku), Circus, The Collection oraz Fifteen Jamie'ego Olivera.  Colin byÅ‚ doradcÄ… w programie BBC „Food and Drink Show”, gdzie prezentowaÅ‚ też koktajle. Obecnie zajmuje stanowisko starszego specjalisty w Ruby Bar Solutions, gdzie koncentruje siÄ™ na doskonaleniu wszelkich aspektów zwiÄ…zanych z zarzÄ…dzaniem barowymi imprezami.

Dimitri Lezinska

Dimitri zaczynaÅ‚ karierÄ™ w wieku dwudziestu lat w londyÅ„skim O Bar na Wardour Street. Późniejsze przenosiny do The Altantic Bar pozwoliÅ‚y mu szkolić siÄ™ pod okiem najbardziej szanowanych fachowców w branży. GÅ‚adko pokonujÄ…c kolejne szczeble kariery, szybko zostaÅ‚ głównym barmanem. Po krótkim urlopie naukowym, który zawiódÅ‚ go do San Francisco, Dimitri powróciÅ‚ do Londynu, by pracować w Mash. NastÄ™pnie pomógÅ‚ w rozruchu The Lab w Soho, co staÅ‚o siÄ™ momentem zwrotnym w jego karierze. W późniejszym czasie pracowaÅ‚ jako główny barman w Tokyo Joe’s, gdzie po czterech miesiÄ…cach awansowaÅ‚ na stanowisko zastÄ™pcy menadżera. Tam zyskaÅ‚ szansÄ™ pracy z takimi markami, jak Bombay Sapphire, Pernod Ricard i Chivas Regal, przy seminariach, wystawach i pokazach barmaÅ„skich. Jako Globalny Ambasador Marki Chivas byÅ‚ odpowiedzialny za szkolenie sprzedawców i barmanów na rynku azjatyckim – w Bangkoku i Hong Kongu. Po okresie współpracy z Seagrams oraz Eclipse Group postanowiÅ‚ wreszcie z bliskim kolegÄ… zaÅ‚ożyć wÅ‚asnÄ… firmÄ™. International Bar Rescue powstaÅ‚, aby doskonalić caÅ‚Ä… branżę poprzez szkolenia. ObejmowaÅ‚y one zagadnienia, siÄ™gajÄ…ce od wiedzy na temat produktu po efektywny „product placement” oraz miksologiÄ™ i koordynacjÄ™ dużych imprez.

Premiera: sobota, 2 stycznia, godz. 19:00 i 19.30 na Discovery Travel & Living
Kolejne odcinki: soboty i niedziele, godz. 19:00 i 19:30


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kromka bułki paryskiej

Wersja do druku