BrokuÅ‚y coraz częściej trafiajÄ… na nasze talerze – i sÅ‚usznie! SÄ… doskonaÅ‚ym źródÅ‚em witaminy A, B,C, PP oraz beta-karotenu. ZawierajÄ… kwas foliowy, żelazo, wapÅ„, fosfor oraz potas. Ponadto sÄ… w stanie uchronić nas przed nowotworami.

Brokuły to faktycznie krewniak kalafiora w zielonej wersji., który trafił do kuchnie europejskiej już ponad 3 tys. lat temu. Uważa się, że brokuły pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Ich nazwa kojarzona jest z łacińską nazwą brachium, co oznacza gałąź. Od XVI do XVII wieku we włoskiej prowincji Kalabria uprawiano wiele różnych odmian brokułów, które do dziś znane są pod nazwą calabrese*.

Podobnie jak kalafior, brukselka oraz kapusta, brokuły należą do tej samej rodziny warzyw. Zawierają niewielką ilość pożytecznych dla organizmu fitozwiązków, takich jak np. idole- związki azotu, które mają zdolności, by chronić nas przed rakiem. Powstrzymują substancje rakotwórcze przed uszkodzeniem cząsteczek kwasów dezoksyrybonukleinowych (DNA), odpowiadających za kod genetyczny komórek.

KupujÄ…c brokuÅ‚y w sklepach, wybierajmy te, które majÄ… żywy, zielony kolor, odkÅ‚adajmy te z przebarwieniami i żółtawo-brÄ…zowymi plamkami. PamiÄ™tajmy, że podczas gotowanie borkuÅ‚y tracÄ… okoÅ‚o poÅ‚owÄ™ ze swoich wartoÅ›ci odżywczych, dlatego najzdrowiej jest gotować je na parze. Po ugotowaniu podajemy je jako dadatek, polane podsmażonÄ… buÅ‚kÄ… tartÄ…. BrokuÅ‚y można również zapiekać, dodawać do pizzy, saÅ‚atek, ragout lub przyrzÄ…dzać z nich zupy – kremy.

Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokuł właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze, a nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na witaminy i wartości odżywcze.

Kilka brokułowych inspiracji:

1. Sałatka z brokułów lub cukinii

Składniki:
1/2 kg brokułów lub małych cukinii
40 dag pomidorów
1 szklanka sosu majonezowego
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
6 łyżek posiekanego koperku z nacią pietruszki,
sok z cytryny, sól, cukier, pieprz

Sposób przyrządzenia
BrokuÅ‚y lub cukiniÄ™ umyć, osÄ…czyć. Skrajać koÅ„ce cukinii (pozostaÅ‚oÅ›ci dna kwiatowego i ogonka). Ugotować warzywa, wkÅ‚adajÄ…c do wrzÄ…cej, osolonej wody. GotujÄ…c brokuÅ‚y dodać siÄ™ odrobinÄ™ cukru. MiÄ™kkie warzywa odcedzić, ostudzić. Pomidory umyć, sparzyć wrzÄ…cÄ… wodÄ…, obrać ze skórki, a gdy ostygnÄ… pokroić w plasterki i uÅ‚ożyć na półmisku. Na warstwie pomidorów poÅ‚ożyć pokrojonÄ… w plasterki cukiniÄ™ lub pokrojone  brokuÅ‚y. Sos majonezowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solÄ…, cukrem, pieprzem. Przygotowanym sosem polać saÅ‚atkÄ™, posypać posiekanym koperkiem, obÅ‚ożyć dekoracyjnie jajkami pokrojonymi w czÄ…stki lub plasterki. Można ozdobić listkami pietruszki naciowej lub jarmużu.

2. Zupa krem

Składniki:
1 brokuł
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 cebuli
1/4 pora
plaster selera
4 - 5 brukselki
2 ziemniaki
sól, pieprz
makaron
kostka rosołowa

Sposób przygotowania:
Gotujemy brokuÅ‚ w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku, na kostce gotujemy grubo pokrojonÄ… resztÄ™ warzyw. Gdy bÄ™dÄ… miÄ™kkie, dodajemy brokuÅ‚ i miksujemy. Podajemy z makaronem – muszelkami.

3. Brokuły z makaronem

Składniki:
1 brokuÅ‚   
1 główka czosnku
1 paczka makaronu(400g) np. rurki
ser żółty
masło
oliwa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
BrokuÅ‚y pokroić na różyczki, opÅ‚ukać, nóżki pokroić na kawaÅ‚ki 2-3cm i ponacinać na krzyż. Gotować na parze pod przykryciem ok. 10 minut,  aby byÅ‚y lekko twarde.Ugotować w miedzy czasie makaron. Na dno garnka lub gÅ‚Ä™bokiej patelni wlać oliwÄ™, podgrzać i na niej zarumienić pokrojony w kostkÄ™ czosnek. Dodać ugotowane gorÄ…ce brokuÅ‚y, wymieszać z czosnkiem dodajÄ…c duży wiór masÅ‚a, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać gorÄ…cy odcedzony makaron, wymieszać wszystko razem i chwile potrzymać jeszcze na ogniu. Dodać żółty ser pokrojony w sÅ‚upki (lub starty drobniej) i przemieszać do roztopienia sera. Zdjąć z ognia i chwile potrzymać jeszcze pod przykryciem.

4. Brokułowa sałatka z fetą i ziemniakami

Składniki:

300 g brokułów
100g ugotowanych ziemniaków
50 g sera feta
10 g słonecznika
ząbek czosnku, przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki pokroić na plastry i podsmażyć. Brokuły ugotować. Fetę pokroić. Słonecznik uprażyć na patelni. Wszystko wymieszać, doprawić wg. uznania.



* źródÅ‚o: „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi.” PrzeglÄ…d Reader’s Digest, Wa-wa 1997.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ziemniak młody gotowany
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśle
Ile kalorii ma solanka

Wersja do druku