Ile jest mleka w mleku? To, że mleko jest białe nie zawsze oznacza, że jest zdrowe i pełnowartościowe. Sięgając po wartościowe mleko należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość składników odżywczych, datę przydatności do spożycia i zawartość tłuszczu.

"O jakości mleka decyduje smak - trudno jest jednak za każdym razem podczas zakupów próbować mleko. Zachęcam do czytania tego, co jest na opakowaniu. Jeżeli mleko ma długi okres do spożycia, czyli pół roku i więcej, jest to 'biała woda', w której nic wartościowego nie ma. Jeśli ma zbyt krótki termin przydatności, to może być to mleko podejrzane" - wyjaśnia Rafał Wawrzyniak wiceprezes Spomleku ds. marketingu.

W ferworze diet staramy się sięgać po produkty odtłuszczone tzw. 0 proc., w przypadku mleka mocno odtłuszczonego - mamy coś przypominające bardziej wodę. Co potwierdza Rafał Wawrzyniak. "Mleko, które nie zawiera tłuszczu, lub zawiera jego śladowe ilości możemy uznać za wodę. Zachęcam do spożywania mleka dwuprocentowego, gdzie proporcje między tłuszczem a białkiem, witaminami i przyswajalnym wapniem są najlepsze".

Dlaczego warto pić mleko?

Mleko jest bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego codziennie powinniśmy spożywać dwie pełne szklanki tego napoju, do czego zachęca dietetyk Elżbieta Duda - Gmurczyk. "Mleko jest cennym elementem zdrowej diety, niestety zniesławionym przez nieszczęsną laktozę. Jeśli jesteśmy zdrowymi osobami trawiącymi świetnie mleko powinniśmy z tego korzystać. Jego najcenniejszym elementem jest białko o pełnym składzie aminokwasowym - czyli dostajemy gotową pigułkę niezbędną do budowy białek naszego ciała począwszy od narządów wewnętrznych kończąc na zewnętrznych elementach tj. paznokcie czy włosy" - informuje dietetyk.

Nie bez kozery kampania popularyzująca mleko okraszona jest hasłem "Pij mleko, będziesz wielki".

żródło: "PAP Life"



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku