Zdrowe odżywianie to podstawa dla tych, którzy sezon jesienno-zimowy mają zamiar przetrwać nie zapadając na żadną infekcję. Surowe owoce i warzywa bogate w wiele witamin są w stanie poprawić naszą odporność, wspomóc trawienie, dodają energii, a także pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Problem w tym, że nie wiele z nas wyobraża sobie egzystencję, spożywając jedynie surowe warzywa i owoce. Są jednak sposoby na to, by taką dietę w ciekawy sposób urozmaicić.
Gotowanie i przetwarzanie żywności na różnorakie sposoby nie szkodzi tyle jej składnikom odżywczym, co zmniejsza ich lecznicze właściwości. Podczas obróbki termicznej, w kontakcie z wodą rozpuszczają się niektóre z witamin.

Wprowadzając do swojego jadłospisu surówki, dostarczamy swojemu organizmowi witaminy z grupy B, C, beta – karoten, potas, a także tak ważny błonnik, ułatwiający perystaltykę jelit. Dieta surówkowa nie powinna być stosowana w nadmiarze przez osoby cierpiące na zespół drażliwego jelita, poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zmienić swój jadłospis. Dieta gwarantuje spożycie błonnika, co obniża znacznie ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Jest także pewnego rodzaju zabezpieczeniem przed wystąpieniem nowotworu.

Surowe warzywa i owoce, dostarczane naszemu organizmowi codziennie są niskotłuszczowe i niskokaloryczne, dzięki temu sprzyjają spadkowi wagi. Do surówek możemy także dodawać orzechy, które są źródłem białka. Ponadto orzechy dostarczają nam witaminy E, B1, PP.

Oto kilka inspiracji na owocowo-warzywny jadłospis:







Sałatka z arbuzem i fetą


Składniki:
1 plasterek arbuza bez pestek
6 dag sera „Feta”
0,5 czerwonej cebuli
5 rzodkiewek
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wypestkowanego arbuza i ser feta należy pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Następnie pokroić cebulę w cieniutkie półksiężyce, pokroić rzodkiewkę w cienkie plasterki. Dodać do arbuza i fety. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz na koniec wszystko dokładnie wymieszać.

Pietruszkowa surówka

Składniki:

1 średnia kapusta pekińska (ok. 80 dag)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
por
1 duży zielony ogórek
2 pęczki zielonej pietruszki
sok z cytryny
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:
Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić. Przełożyć do dużej miski, dodać oliwę z oliwek i sól morską. Razem dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Por pokroić w plasterki. Zielony ogórek obrać ze skórki, umyć i pokroić w półplasterki. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić. Do miski z kapustą pekińską dodać por, zielony ogórek, zieloną pietruszkę, kilka kropel soku z cytryny i przyprawę w płynie Maggi. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Surówka z pomidorów i jabłka

Składniki:
2 duże pomidory (ok. 50 dag)
1 średnie jabłko (ok. 15 dag)
1 cebula (ok. 8 dag)
3 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Pomidory, jabłko w skórce i cebulę pokroić w dużą kostkę. Wszystko razem przełożyć do miski. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Na koniec dokładnie wymieszać.

Surówka młodości

Składniki:
4 łyżki stołowe płatków owsianych
1 łyżka stołowa orzechów
1 łyżka stołowa rodzynek
utarte jabłko
1 łyżka stołowa miodu
150 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać. Przyrządzić bezpośrednio przed podaniem.

Brokuły z gorgonzolą

Składniki:
450 g brokułów
100 g sera pleśniowego gorgonzola
50 g pomidorów suszonych
1 łyżka stołowa kaparów
 4 fileciki anchois
2 łyżki stołowe orzeszków pini
sos sałatkowy włoski
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umyte brokuły podzielić na różyczki, ugotować na parze. Przelać na cedzaku zimną wodą. Osączyć. Ser rozkruszyć lub pokroić na małe kostki. pomidory pokroić w plasterki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Sos sałatkowy wymieszać z wodą i olejem wg przepisu na opakowaniu. Do salaterki przełożyć brokuły, ser, pomidory i fileciki anchois. Polać sosem, posypać kaparami i uprażonymi orzeszkami.



Podobne artykuły: