Tej jesieni aura nas nie rozpieszcza. Za oknem deszcz, wiatr i niskie temperatury, które często wywołują złe samopoczucie i osłabienie. Idealnym rozwiązaniem na coraz chłodniejsze popołudnia jest jesienna zupa. Dynia, grzyby, cebula, marchew, cukinia, pomidory, buraki czy ogórki to tylko niektóre elementy, z których możemy przygotować pożywne warzywne kremy.
Jesienne warzywa idealnie nadają się na przygotowanie bogatych w wartości odżywcze zup. W tym okresie szczególnie popularne są kremy z grzybów, dyni, cebuli, ogórków, czy pomidorów. Ich wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Może być ciekawym rozwiązaniem zarówno na obiad w rodzinnym gronie, jak również kolację z przyjaciółmi. Proste przepisy można też dowolnie modyfikować dodając np. pestki słonecznika do zupy pomidorowej czy posiekane orzechy do dyniowego kremu, z kolei zupę cebulową czy krem z borowików możemy urozmaicać o ciepłe grzanki. Zupy można przygotowywać w większych ilościach, a następnie przechowywać je w zamrażalniku, bądź po uprzednim zagotowaniu w lodówce. Pamiętajmy jednak by warzywa tj. np. marchewka dodawać bezpośrednio przed spożyciem, bowiem wydają one kwas, który może spowodować zepsucie się zupy. Odgrzane kremy smakują równie wyśmienicie, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mogą więc być ciekawą alternatywą dla wszystkich zabieganych, którzy mimo szybkiego tempa życia chcą zdrowo się odżywiać.

Aby zupa byÅ‚a jeszcze bardziej pożywna dodaje siÄ™ do niej ryż, bÄ…dź makaron. Ten ostatni to od pokoleÅ„ ulubiony dodatek polskich gospodyÅ„. Któż z nas nie pamiÄ™ta niedzielnego rosoÅ‚u z dodatkiem domowego, jajecznego makaronu. Wykonanie go wedÅ‚ug tradycyjnej receptury jest pracochÅ‚onne i wymaga cierpliwoÅ›ci. Dlatego też coraz częściej siÄ™gamy po gotowe produkty. Jeszcze parÄ™ lat temu na sklepowych półkach królowaÅ‚y makarony bezjajeczne, popularnie wykorzystywane do daÅ„ kuchni Å›ródziemnomorskiej. Nie komponowaÅ‚y siÄ™ one ze smakiem warzywnych kremów. Od lat na polskim rynku dostÄ™pne sÄ… makarony jajeczne marki Abak przeznaczona wyÅ‚Ä…cznie do zup. Makaron, przygotowywany wedÅ‚ug domowej receptury, w oparciu o naturalne produkty, smakuje tak jak ten pamiÄ™tany z rodzinnych obiadów. Najbardziej popularnymi produktami tej marki sÄ… obecnie makaron walcowany, idealne uzupeÅ‚nienie rosoÅ‚u oraz tzw. „zacierka”, która może być wykorzystywana np. w kremie z dyni czy zupie z maÅ›laków. Wkrótce w ofercie pojawiÄ… siÄ™ także Å‚azanki, które Å›wietnie komponujÄ… siÄ™ z zupÄ… grzybowÄ…, czy pióra - dodatek do zupy pomidorowej.

Talerz ciepłej, domowej zupy nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale również poprawia nastrój i dodaje energii. Zaś wspólne jej przygotowanie może być świetnym pomysłem na jesienne, zimne i deszczowe popołudnia.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie

Wersja do druku