Pełne pośpiechu życie, stresy i nieprawidłowe odżywianie sprzyjają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, wśród których lekarze i dietetycy umieszczają także nadwagę i otyłość. To właśnie na te problemy chcielibyśmy zwrócić uwagę 24 października, który uznawany jest za Światowy Dzień Walki z Otyłością.
Zgrabna, proporcjonalna sylwetka to cel wielu kobiet i mężczyzn. Można ją osiągnąć bez stosowania drastycznych diet. Pomocne będą w tym produkty (także sojowe!) Orico – idealne do skomponowania smacznych i lekkostrawnych posiłków.

Smukła sylwetka minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca, wątroby, stawów, czy jelit. Aby ją utrzymać, warto sięgnąć po produkty z szerokiej gamy naturalnych produktów pochodzenia roślinnego Orico, wśród których znajdziemy pieczywo lekkie, wafle ryżowe  oraz kotlety sojowe. Produkty te polecane są osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy oraz dbającym o zdrową dietę i  stosującym profilaktykę otyłości, którzy jednak nie chcą zrezygnować ze smacznych posiłków.

O dobroczynnym wpływie pieczywa pełnoziarnistego na system trawienny, a co za tym idzie na zachowanie smukłej sylwetki, wiemy już od dawna. Lekarze i dietetycy polecają pieczywo pełnoziarniste, wielozbożowe oraz żytnie, podkreślając jego przewagę nad pieczywem pszennym. Orico oferuje konsumentom niskokaloryczne pieczywo chrupkie w czterech rodzajach: żytnie, 7 zbóż, graham i ze sterolami roślinnymi. Zastosowanie steroli roślinnych, inaczej fitosteroli, jest nowością marki Orico. Ogólnoświatowe na badania wskazują korzystny wpływ steroli roślinnych, stosowanych w bezpiecznych dawkach dziennych, na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, na opóźnienie procesów miażdżycowych. Wszystkie warianty smakowe pieczywa chrupkiego Orico są nie tylko ozdobą stołu i składnikiem smacznych posiłków, lecz również źródłem błonnika, który znakomicie wspomaga system trawienny.

Cenny błonnik znajdziemy także w kotletach sojowych á la schabowe Orico. To produkt przeznaczony dla osób, pragnących odżywiać się zdrowo i jednocześnie dbających o linię. Połączenie soi z błonnikiem pozwala zachować piękną sylwetkę bez konieczności rezygnacji z tradycyjnych polskich smaków, takich jak kotlety schabowe.

Warto pamiętać, że produkty sojowe, mają bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Soja powoli wchłania się z przewodu pokarmowego  i daje uczucie sytości na długi czas.

A co z majonezem? Wiemy doskonale, że majonez nie sprzyja odchudzaniu, a  zawarty w nim cholesterol może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, z miażdżycą tętnic i zawałem serca włącznie. Do niedawna trudno więc było pogodzić dbanie o zdrowie z przyjemnością płynącą z niepowtarzalnego smaku i konsystencji majonezu. Dziś jest to już możliwe dzięki producentowi marki Orico, który opracował unikatową recepturę niskokalorycznego majonezu bez cholesterolu.

W majonezie sojowym Orico żółtka jaj zastąpiono ziarnem soi, dzięki czemu majonez sojowy Orico nie zawiera cholesterolu, a dodatkowo jest w nim o ponad 30% mniej tłuszczu niż w majonezie tradycyjnym. Majonez sojowy Orico ma również ponad 30% mniej kalorii niż majonez tradycyjny. Miłośnicy majonezu, zastępując codziennie 2 łyżki (50g) majonezu tradycyjnego taką samą ilością majonezu sojowego Orico, mogą w ciągu miesiąca zaoszczędzić aż 3300 kcal! To odpowiednik prawie pół kilograma tkanki tłuszczowej! Tak więc jedząc majonez sojowy Orico, można w przyjemny sposób dbać o zachowanie szczupłej figury.

Również lekkie wafle ryżowe Orico pomogą nam uporać się ze zbędnymi kilogramami. Dostępne są w czterech odmianach: wieloziarniste, pszenne, z soją oraz z kukurydzą. Wszystkie rodzaje wafli Orico mają małą wartość kaloryczną a ich największą zaletą jest wysoka zawartość błonnika, który służy nie tylko osobom odchudzającym się, lecz również zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia, miażdżyca, czy otyłość.

24 października przypada Światowy Dzień Walki z Otyłością - to dobra okazja, by zasmakować w zdrowszym jedzeniu. Zacznij od lekkiego śniadania z produktami Orico.

Zdrowe śniadanie I:
2 wafle ryżowe – ok. 72 kcal
100 g sera białego chudego – ok. 98 kcal
100 g pomidora – ok. 29 kcal
100 g ogórka świeżego – ok. 15 kcal
100 g ogórka kiszonego – ok. 12 kcal

Zdrowe śniadanie II:
2 kromki pieczywa chrupkiego Orico – ok. 70 kcal
5 dag chudej wędliny – ok. 150 kcal
2 łyżeczki majonezu sojowego Orico – ok. 40 kcal
10 dag pomidora – ok. 29 kcal


Obiad:
1 opakowanie kotletów sojowych Orico – ok. 340 kcal po przyrządzeniu
surówka z kapusty kiszonej 10 dag – ok. 20 kcal
2 pieczone ziemniaki 10 dag – ok. 170 kcal
przyprawy – ok. 5 kcal


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Chleb graham wartości odżywcze
Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej

Wersja do druku