Historia herbaty sięga 2737 roku p.n.e i narodziła się w Chinach. Wtedy to, jak podaje legenda, cesarz Shennong przez przypadek zaparzył napar z liści krzewu herbacianego. W VIII w.n.e herbata trafiła do Japonii i zaczęła być tam uprawiana.

To właśnie tam narodziła się ceremonia parzenia herbaty, związana z ascetyczną filozofią i estetyką buddyzmu, która kultywowana jest w tym kraju po dziś dzień. Jest to sztuka, która odznacza się umiłowaniem piękna.

W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w XVIII wieku, poprzez dobrze rozwinięte stosunki handlowe z Anglią. Początkowo był to napój wykwintny i podawano go wyłącznie na dworze królewskim, dworach magnackich i wśród zamożnej szlachty. W XIX wieku herbata stawała się coraz bardziej powszechna i dostępna dla zwykłych obywateli. W dzisiejszych czasach herbata nie jest już niczym wykwintnym. Możemy przebierać wśród różnorakich smaków i rodzajów tego trunku. Mamy do wyboru herbatki odmładzające, oczyszczające, upiększające, antycellulitowe, odchudzające, energetyzujące, odprężające, na dobre trawienie - z pewnością można było by wymienić jeszcze wiele innych, nie wspominając nawet o smakach, jakie dostępne są w herbaciarniach.

A teraz kilka sposobów na zaparzanie różnych rodzajów herbaty, jakie możemy nabyć w sklepach.

- Herbata czarna – powinniśmy ją parzyć we wrzącej wodzie od trzech do pięciu minut, ponieważ po tym czasie uwalnia się tanina, neutralizująca działanie teofiny i kofeiny. Zmienia się także smak i napar staje się gorzki.

- Herbata zielona – zalewamy ją wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni i parzymy około trzy minuty. Zielona herbata słynie z tego, że możemy parzyć ją kilkakrotnie i za każdym razem lepiej smakuje. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Picie zielonej herbaty wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, obniża poziom cholesterolu, jest pomocne przy profilaktyce i leczeniu wrzodów, czy nadkwasoty żołądka. Zielona herbata hamuje przekształcanie się zdrowych komórek w nowotworowe, chroni organizm przed czynnikami kancerogennymi (rakotwórczymi). Składniki w niej zawarte m.in.. flawonole, witamina C chronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, wspomagając leczenie infekcji np. grypy, przeziębienia, biegunki. Japońscy naukowcy twierdzą, iż to w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia, przypisują jej właściwości wspomagające w leczeniu około 61 schorzeń.

- Herbata biała -  możemy parzyć ją trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez około 5-7 min, wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe. Ma działanie oczyszczające, zawiera witaminę C oraz kofeinę, która intensywnie pobudza i orzeźwia. Jest środkiem, redukującym napięcie i stresy. Nazywana jest także „eliksirem młodości”.

- Herbata  żółta –
jest herbatą mało znaną nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Żółtą herbatę parzy się tylko raz. Temperatura powinna wynosić około 70-80 °C. Parzenie trwa standardowo od około 3 do 5 minut. W swoim smaku żółta herbata posiada lekki aromat ciemnej czekolady i kawy. Napar przywraca siły witalne oraz działa dobrze na układ trawienny.

- Herbata Oolong – herbata półfermentowana, pochodząca z Chin i Tajwanu, nazywana „czarnym smokiem”. Parzy się ją w temperaturze 90 °C przez 3-4 minuty. Można ją parzyć nawet do czterech razy. Codzienne spożycie tego naparu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.

- Herbata czerwona - Pu-Erh –
jej parzenie trwa 3 minuty w temperaturze 90 do 100 °C i odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje. Czerwona herbata zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Napar wyróżnia się dużą zawartością tych związków. Pu-Erh obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm i skutecznie walczy z nadwagą.

- Herbata Rooibos –
jest to napój z liści drzewa Rooibos, pochodzącego z Afryki Południowej. Jest bogatym źródłem minerałów, takich jak: żelazo, potas, miedź, wapno, mangan, fluor, cynk, magnez. Poranne picie naparu wzmacnia nasz organizm, w ciągu dnia skutecznie gasi pragnienie, a wieczorem działa relaksująco i ułatwia zasypianie.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku