Któż z nas nie lubi rozpocząć dnia od filiżanki czarnej, aromatycznej kawy. Wieczorem przygotowujemy kawę mrożoną. Przed południem delektujemy się smakiem lekkiego cappuccino. Co zrobić gdy smak kunsztownie przygotowanego czarnego napoju nas nie satysfakcjonuje? Nie zdajemy sobie sprawy, że to nie wina kawy, ale wody. Dlatego jeśli masz ochotę na małą czarną Primę zwróć uwagę, jak i z czego ją przyrządzasz. Woda to podstawaDlaczego woda ma tak istotny wpływ na smak kawy? Ponieważ filiżanka tego brązowego napoju to w większości woda! Kawa przygotowana w ekspresie zawiera nawet 99,5% wody, a filiżanka espresso to w 97 % woda. Jakość wody ma zatem istotny wpływ na smak kawy, którą przygotowujemy. Dobra woda powinna być bogataw składniki mineralne i tlen. Ale najważniejsze jest to, aby miała neutralny smak. Bo najważniejszy ma być smak kawy. To on powinien grać pierwsze skrzypce. Niestety często zamiast bogactwa smaku mielonej Primy Impresji czy świeżo zmielonej Primy Excellent czujemy smak chlorowanej i twardej wody.Węgiel kontra chlorNajlepsza do przygotowania dobrej kawy byłaby woda mineralna albo oligoceńska. Jednak nie każdy ma na to czas, pieniądze i ochotę. Pozostaje woda, która płynie w naszych kranach. Na szczęście jest kilka prostych, domowych sposobów na poprawę jej jakości. Pierwszą przeszkodą w drodze do doskonałego smaku Primy jest bakteriobójczy chlor, dodawany do wody. Niestety chlor negatywnie wpływa na smak i zapach wody. Można temu zapobiec. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny węglowy filtr dla zimnej i ciepłej wody.Miękka, czyli smacznaFiltry węglowe nie rozwiążą jednak kolejnego problemu. Woda w naszych kranach zawiera zbyt dużo składników mineralnych. Woda taka jest określana mianem twardej. Pijąc twardą wodę raczej nie wyczuwamy różnicy, ale kiedy użyjemy jej do przygotowania kawy, różnica będzie wyraźna. Taka kawa na pewno nie odda głębi aromatu, jaki kryje w sobie ziarnista Prima Excellent. Rozwiązanie jest proste. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny filtr zmiękczający wodę. Na rynku dostępne są różne rodzaje filtrów i każdy może dobrać filtr odpowiedni dla siebie. Filtr ten warto zastosować także w trosce nie tylko o smak kawy, ale także o własne zdrowie.Jeśli zadbasz o jakość wody, smak kawy, którą przygotowujesz, zależy tylko od Twojej kulinarnej fantazji od Ciebie.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku