Porcja dla 12 osób. Czas przygotowania wynosi około 45 minut.

Składniki:

pół pora
40 g kalifornijskich orzechów włoskich
2 jajka (rozmiar M)
80 ml oleju
125 ml mleka
200 g koziego twarogu
sól, pieprz
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
por do dekoracji według uznania

Przygotowanie

Pora oczyścić, opłukać, bardzo drobno pokroić. Orzechy posiekać. Wymieszać jajka z olejem, mlekiem i twarogiem kozim. Przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko dodać mieszankę z kozim serem. Dodać pora, orzechy i cranberries. Foremki na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 25–30 minut. Udekorować porem według uznania.





Wartości odżywcze jednej sztuki ok.
Wartość energetyczna: 224 kcal, 939 kJ Białko: 5,9 g Tłuszcz: 12,6 g Węglowodany: 23 g



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku