Zamknij lato w słoiku
Zrób to sam
W czasach pośpiechu, gdy tak cenna jest każda minuta, komfortową może wydawać się sytuacja, kiedy w supermarketach dostępne są przysmaki nie tylko krajowej produkcji, ale również rarytasy z różnych zakątków świata. Jednak prawdziwym luksusem są nie egzotyczne smakołyki, ale własnoręcznie zrobione przetwory. I nie chodzi tu wyłącznie o względy finansowe, ale o fakt, że zdrowa i tradycyjna kuchnia to dzisiaj prawdziwy skarb. Domowe przetwory są cenniejsze od kupionych w sklepie, choćby dlatego, że przygotowując je samodzielnie, mamy pewność iż nasze słodkości są naturalne i nie zawierają żadnych sztucznych środków konserwujących ani barwników. Dlatego właśnie warto poświęcić kilka wakacyjnych godzin, na zapełnienie naszej spiżarni naprawdę luksusowymi przysmakami, tym bardziej, że własnoręczne wyroby podane np. gościom, to nie tylko satysfakcja, ale także prestiż.
Å»elazna zasada – 1:1
Przygotowanie przetworów owocowych wcale nie jest trudne! Å»elazna reguÅ‚a brzmi: do jednego kilograma owoców, dodajemy jeden kilogram cukru biaÅ‚ego (np. Cukru Królewskiego). Do niektórych owoców – brzoskwiÅ„, mirabelek czy moreli, można dodać mniejszÄ… ilość cukru, ale pamiÄ™tajmy, że jest on w przetworach nie tylko Å›rodkiem sÅ‚odzÄ…cym, ale też konserwujÄ…cym – w odpowiednim stężeniu zapobiega rozwojowi bakterii. DziÄ™ki temu, przetwory wyjÄ™te ze spiżarki smakujÄ… tak Å›wieżo, jak owoce przyniesione prosto z ogrodu. SÅ‚oiki napeÅ‚nione gorÄ…cymi konfiturami można przetrzymywać w chÅ‚odnym pomieszczeniu nawet caÅ‚y rok.
Sposób na witaminy
Dobrym sposobem na zachowanie wiÄ™kszej iloÅ›ci witamin w przetworach owocowych, mogÄ… być proste i szybkie w przyrzÄ…dzeniu tzw. „surowe” konfitury. Aby je przygotować, należy zmiksować owoce razem z cukrem, zamknąć w wekach i wstawić do lodówki. Ze wzglÄ™du na niski stopieÅ„ konserwacji, takie przetwory można przechowywać do okoÅ‚o dwóch miesiÄ™cy. Konfitury owocowe sÄ… dobre na każdy czas, o każdej porze roku możemy je również sporzÄ…dzać. W czerwcu najchÄ™tniej robimy domowe sÅ‚odkoÅ›ci z truskawek, a w lipcu wykorzystujemy do tego celu: maliny, morele i wiÅ›nie. SierpieÅ„ to czas przygotowywania przetworów brzoskwiniowych i mirabelkowych. We wrzeÅ›niu królujÄ… w sÅ‚oikach jabÅ‚ka, gruszki, borówki i Å›liwki wÄ™gierki. Za to egzotyczne konfitury pomaraÅ„czowe i mandarynkowe, można robić przez caÅ‚y rok.
Żelowanie owocuje nowym AGD
Już teraz dla wszystkich miłośników domowych przetworów, Cukier Królewski przygotował Wielką Loterię. Jej uczestnicy będą mieli szansę wyposażyć swoje kuchnie w modne urządzenia AGD o wartości 10 000 złotych. Szczegółowe informacje na temat loterii, znajdują się na promocyjnych opakowaniach białego Cukru Królewskiego oraz na stronie www.cukier-krolewski.pl. Przewidziano także nagrody gwarantowane!
Kto rości sobie prawa do owocowych słodkości?
Konfitury znad Sekwany
Za twórców konfitur uważa siÄ™ Francuzów, choć i w Polsce tradycja ich sporzÄ…dzania jest dość dÅ‚uga. Przysmak powstaje w wyniku dÅ‚ugiego gotowania caÅ‚ych owoców lub ich czÄ…stek w roztworze cukru. W jego trakcie owoce przesÄ…czajÄ… siÄ™ cukrem i pozostajÄ… „zawieszone” w sÅ‚odkim syropie. Do robienia konfitur wykorzystuje siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie najwyższej jakoÅ›ci owoce.
Powidła z Doliny Wisły
Powidła pochodzą z Polski, gdzie wśród śliwkowych sadów zaczęto je wyrabiać już w XIX wieku. Od innych przetworów różnią się głównie tym, że są mniej słodkie i zżelowane oraz nieco bardziej mętne. Przygotowywane głównie ze śliwek, ale i wiśni. Owoce z dodatkiem cukru gotuje się tak długo, aż powstała masa ulegnie co najmniej trzykrotnemu zagęszczeniu, a zawartość wody spadnie poniżej 50%.
Marmolada znad Loch Ness
Pierwsza marmolada zostaÅ‚a zrobiona przez żonÄ™ pewnego szkockiego sklepikarza z miasta Dundee, który zakupiÅ‚ caÅ‚y transport tanich gorzkich pomaraÅ„czy i oddal je do dyspozycji żonie. Kobieta przetarÅ‚a je i poÅ‚Ä…czyÅ‚a z cukrem, dziÄ™ki czemu owoce zyskaÅ‚y nowy smak i konsystencjÄ™. Ten szkocki przysmak znany jest do dziÅ› pod nazwÄ… „Black Dundee Marmolade”. SÅ‚odkÄ… marmoladÄ™ sporzÄ…dzić można gotujÄ…c przetarte owoce z dużą iloÅ›ciÄ… cukru (ponad 50% masy skÅ‚adników).
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pierś z kurczaka surowaKompot z brzoskwiń od razu do picia
kosmetyki naturalne
Wersja do druku
Szukaj
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp