Autor: Marta Kosmider-Jones   Dodano: 2004-08-14
Newsletter:    

Przepyszny Strogonoff

Przepis ten odziedziczyłam w spadku po mamie, a ona wygrzebała go z jakiegoś magazynu dla pań. Przez lata i mama i ja ulepszyłyśmy trochę oryginalny przepis. Muszę przyznać, że niechętnie się nim dzielę gdyż jest to najsmaczniejsza potrawa na całym świecie.
Przepyszny Strogonoff

Jak większość moich potraw, podobnie i tą można przygotować z różnymi składnikami i dostosować w ten sposób do upodobań każdego podniebienia.
Prawdopodobnie większości Strogonnoff kojarzy sie głównie z wołowiną, więc ci którzy tego mięsa nie jedzą mogą zastosować schab, lub pierś z kurczaka. Można całkiem zrezygnować z mięsa, i stworzyć również opcję dla wegetarian.



Przygotowanie zajmuje około 20 minut,a gotowanie ok 50-60 minut.



Składniki (dla 4 głodnych osób)



0,5 kg mięsa

0,5 kg pieczarek

1 szklanka bulionu

1 mała cebula

2 średnie ogórki kiszone

1,5 łyżka mąki

4 łyżki śmietany

1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

sól, pieprz, papryka


makaron świderki lub rurki



Przygotowanie



Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).

Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).

Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.
Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.
Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).

Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.



W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.


Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).

Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypalił.

Jeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje.


Jak podawać?

Makaron nałożyć do miseczki lub też na płaski talerz i polać dość obficie sosem Strogonoff . Podawać na gorąco!!!



Życzę powodzenia i smacznego




Inne artykuły:
Dobroczynne tonizowanie Letnie obniżki cen bielizny w salonach Szame Emulsja nawilżająca do  skóry suchej Żel hypoalergiczny  IWOSTIN Pielęgnacja skóry po lecie Intensywny krem nawilżający Prawdziwa sesja ślubna Kawa i papieros 2 Gdynia Sailing Days 2004 - Panorama Plaża w Sopocie Przepyszny Strogonoff MURMURANDO vol. 2 Regulamin konkursu Lato z bielizną Szame  Karuzela Cooltury Papryka w zalewie czosnkowej MURMURANDO vol. 3

Nasze Forum


Twój komentarz dodaj


Moda

Czapka naszym sprzymierzeńcem Kupować tanie ubrania to sztuka Zimowe dodatki dla kobiet w rozmiarze XXL Air Max – krótka historia kultowego obuwia
Wakacyjny MUST-HAVE! Let`s  colour – sezon na kolory Plażowe klimaty MOODO Legginsy – czy każda z nas może je nosić bez ograniczeń?
Moda na lato – co nosić, by czuć się komfortowo? Przygotuj garderobę na lato! Stylizacje do miejskiej dżungli Trend: koronki i przezroczystości

Galeria

Color Freek na wiosnę Nowa kolekcja fryzur Schwarzkopf Album Polish Hair Design Świąteczna kolekcja akcesoriów kuchennych

Tagi:

-

Ciacha


REKLAMA    KONTAKT    PARTNERZY    REDAKCJA    Regulamin i polityka prywatności   mapa serwisu
© 2004 - 2014 Herbert Grossfuss Media