Autor: Marta Kosmider-Jones   Dodano: 2004-08-14
Newsletter:    

Przepyszny Strogonoff

Przepis ten odziedziczyłam w spadku po mamie, a ona wygrzebała go z jakiegoś magazynu dla pań. Przez lata i mama i ja ulepszyłyśmy trochę oryginalny przepis. Muszę przyznać, że niechętnie się nim dzielę gdyż jest to najsmaczniejsza potrawa na całym świecie.
Przepyszny Strogonoff

Jak większość moich potraw, podobnie i tą można przygotować z różnymi składnikami i dostosować w ten sposób do upodobań każdego podniebienia.
Prawdopodobnie większości Strogonnoff kojarzy sie głównie z wołowiną, więc ci którzy tego mięsa nie jedzą mogą zastosować schab, lub pierś z kurczaka. Można całkiem zrezygnować z mięsa, i stworzyć również opcję dla wegetarian.



Przygotowanie zajmuje około 20 minut,a gotowanie ok 50-60 minut.



Składniki (dla 4 głodnych osób)



0,5 kg mięsa

0,5 kg pieczarek

1 szklanka bulionu

1 mała cebula

2 średnie ogórki kiszone

1,5 łyżka mąki

4 łyżki śmietany

1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

sól, pieprz, papryka


makaron świderki lub rurki



Przygotowanie



Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).

Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).

Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.
Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.
Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).

Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.



W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.


Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).

Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypalił.

Jeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje.


Jak podawać?

Makaron nałożyć do miseczki lub też na płaski talerz i polać dość obficie sosem Strogonoff . Podawać na gorąco!!!



Życzę powodzenia i smacznego




Inne artykuły:
Dobroczynne tonizowanie Letnie obniżki cen bielizny w salonach Szame Emulsja nawilżająca do  skóry suchej Żel hypoalergiczny  IWOSTIN Pielęgnacja skóry po lecie Intensywny krem nawilżający Prawdziwa sesja ślubna Kawa i papieros 2 Gdynia Sailing Days 2004 - Panorama Plaża w Sopocie Przepyszny Strogonoff MURMURANDO vol. 2 Regulamin konkursu Lato z bielizną Szame  Karuzela Cooltury Papryka w zalewie czosnkowej MURMURANDO vol. 3

Nasze Forum


Twój komentarz dodaj


Moda

Let`s  colour – sezon na kolory Plażowe klimaty MOODO Legginsy – czy każda z nas może je nosić bez ograniczeń? Moda na lato – co nosić, by czuć się komfortowo?
Przygotuj garderobę na lato! Stylizacje do miejskiej dżungli Trend: koronki i przezroczystości Kwiatowe printy na wiosnę!
Folkowe stylizacje na wiosnę Rozkloszowane sukienki na wiosnę Pastelowe stylizacje na Wielkanoc Fokus na ołówkową spódnicę!

Galeria

Color Freek na wiosnę Nowa kolekcja fryzur Schwarzkopf Album Polish Hair Design Świąteczna kolekcja akcesoriów kuchennych

Tagi:

-

Ciacha


REKLAMA    KONTAKT    PARTNERZY    REDAKCJA    Regulamin i polityka prywatności   mapa serwisu
© 2004 - 2014 Herbert Grossfuss Media