logo

Przepyszny Strogonoff

Autor:

Przepis ten odziedziczyłam w spadku po mamie, a ona wygrzebała go z jakiegoś magazynu dla pań. Przez lata i mama i ja ulepszyłyśmy trochę oryginalny przepis. Muszę przyznać, że niechętnie się nim dzielę gdyż jest to najsmaczniejsza potrawa na całym świecie.

Przepyszny Strogonoff Jak większość moich potraw, podobnie i tą można przygotować z różnymi składnikami i dostosować w ten sposób do upodobań każdego podniebienia.Prawdopodobnie większości Strogonnoff kojarzy sie głównie z wołowiną, więc ci którzy tego mięsa nie jedzą mogą zastosować schab, lub pierś z kurczaka. Można całkiem zrezygnować z mięsa, i stworzyć również opcję dla wegetarian.

Przygotowanie zajmuje około 20 minut,a gotowanie ok 50-60 minut.

Składniki (dla 4 głodnych osób)

0,5 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
1 szklanka bulionu
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone
1,5 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka
makaron świderki lub rurki

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).
Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).
Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).
Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.

W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.
Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).
Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypalił.
Jeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje.
Jak podawać?
Makaron nałożyć do miseczki lub też na płaski talerz i polać dość obficie sosem Strogonoff . Podawać na gorąco!!!

Życzę powodzenia i smacznego



WSPÓŁPRACA    KONTAKT    PARTNERZY    REDAKCJA    Regulamin i polityka prywatności   mapa serwisu

© 2004 - 2016 Herbert Grossfuss Media