Trudno jest wyobrazić sobie poznawanie nowych zakątków kraju i świata bez kontaktu z produktami, które są dla nich najbardziej charakterystyczne. Czym byłby wyjazd nad jezioro bez zjedzenia pysznej świeżej ryby z grilla, wędrówka po lesie bez skosztowania aromatycznych grzybów, czy pobyt na chorwackim wybrzeżu bez odwiedzenia malowniczego targu i przyrządzenia świeżych krewetek z grilla. Poszukiwacze smaków doskonale wiedzą ile potraw można przygotować wykorzystując dobrodziejstwa jakie daje nam natura. Jednak cała tajemnica grillowej uczty tkwi w umiejętnym przyprawieniu tych smakołyków.

Wyśmienity finał kulinarnej podróży zagwarantuje nam Vegeta Mix do grilla. Ta starannie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw nadaje się zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i warzyw (np. cukinii), owoców (np. jabłko) czy grzybów (np. pieczarki). W skład Vegety Mix do grilla wchodzą: czosnek, kolendra, biała gorczyca, czerwona papryka, majeranek, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, goździki, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie, kardamon oraz suszona marchew i cebula.

Vegeta Mix do grilla sprawi, że zarówno chorwacka riba sa žara, meksykańskie zapiekane ziemniaki oraz orientalne skrzydełka kurczaka z grilla będą miały wyraźny, ziołowo-korzenny smak i aromat.

Do wyboru mamy dwa rodzaje opakowań Vegety Mix do grilla: 20-gramową torebkę w cenie ok. 1,20 zł oraz praktyczną i doskonałą podczas wypraw 100-gramową tubę ze szczelnym zamknięciem i wygodnym dozownikiem w cenie ok. 3,90 zł.

Poszukiwaczom kulinarnych przygód Podravka poleca: Boczniaki z grilla

Składniki:

6 boczniaków
Vegeta Mix do grilla
10 dag tartego sera mozarella
6 pomidorów (bez skóry i pestek)
4 łyżki tartej bułki
oliwa
Ajvar






Sałatka:

2 pomidory
1 cebula dymka
koperek
2 łyżki oliwy
Vegeta Ziołowa

Sposób przygotowania:

Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej Vegetą Mix do grilla i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie 2 - 3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i polać pastą warzywną Ajvar. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dodatkiem masła koperkowego.

Sałatka. Pomidory pokroić w ósemki, koperek i cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Vegetę Ziołową wymieszać z oliwą. Polać sosem składniki sałatki i wymieszać.

Rada:

Boczniaków nie należy moczyć w wodzie, lecz myć pod bieżącą wodą, gdyż nasiąknięte tracą swój oryginalny smak.





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ziemniak młody gotowany

Wersja do druku