Składniki podane na ok. 20 kawałków.
Na ciasto drożdżowe:    
550 g mąki
250 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży
50 g cukru
2 jajka
2–3 łyżki mleka do posmarowania
20 g płatków z migdałów
Na nadzienie:
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
200 g masy marcepanowej
4–5 łyżek soku morelowego


Przygotowanie:
1.    Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru, wszystko wymieszać. Mleko z drożdżami wlać w zagłębienie w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać pozostałą część cukru i jajka, wszystko wymieszać na gładko używając miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.    Cranberries drobno posiekać. Marcepan podzielić na części, wymieszać na gładko z sokiem morelowym. Dodać Cranberries. Masę przełożyć do woreczka do wyciskania ciasta z szeroką końcówką.

3.    Ciasto szybko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o bokach 50 i 30 cm. Pokroić wzdłuż na 3 części. Masę marcepanową wycisnąć na wszystkie 3 części ciasta, które następnie zwinąć. Trzy wałki ciasta spleść jak warkocz zaciskając dokładnie na końcach.

4.    Drożdżowy warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować mlekiem używając pędzla i posypać migdałami. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.

Czas przygotowania:
ok. 70 minut + czas rośnięcia

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 179 kcal / 750 kJ Białko: 4,9 g Tłuszcze: 3,8 g Węglowodany: 31 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Mleko zagęszczone Gostyń kalorie

Wersja do druku