Babka wielkanocna
Mąka pszenna, 500g
Słodka śmietana 18%, 125g
Cukier, 125g
Masło, 200g
Jaja, 12 szt.
Drożdże, 50g
Spirytus, 50ml
Bakalie, 50g
Szafran nitki Kamis Spécialité, 1/4 op.
Wanilia laska Kamis Spécialité, 1/2 op.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i dodać do śmietany. Całość podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać przecedzoną śmietanę, 5 łyżek mąki, odstawić w ciepłem miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, wyrabiać mikserem około 15 min. Dodać roztopione masło, spirytus, bakalie. Wyrobić na jednolitą masę. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką, wypełnić do 1/2 wysokości ciastem, odstawić do wyrośnięcia. Piec 1 godz. w temp. 180 st. Podawać polaną lukrem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp
Syfon do umywalki - jaki kolor wybrać? Krótki poradnik.
Wbrew pozorom syfon do umywalki nie jest wyłącznie elementem użytkowym wnętrza łazienkowego. Współczesne syfony są produkowane w taki sposób, aby preze
Czy pies będzie pasował do naszej rodziny?
Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie psa. To ciekawy pomysł dla całej rodziny - pies z pewnością szybko stanie się niezwykle ważnym członkiem
Rozmowa z Mecenasem na temat prowadzenia postępowania o rozwód
W dzisiejszym wywiadzie rozmawiamy z Mecenasem Marcinem Grabowskim, doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym i sprawach rozwodowych w
Jak jogurty bez dodatku cukru mogą wspomóc Twoją dietę?
Czy zastanawiałeś się, jakie korzyści mogą płynąć z ograniczenia spożycia cukru? Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po produkty bez cukru, jak z