Ilość dla 6 osób. Czas przygotowania wynosi 3 godziny.
Niezbędne składniki:
Żeberka wędzone, 500g
Boczek wędzony, 500g
Szponder wołowy, 200g
Włoszczyzna, 1/2 pęczka
Grzyby suszone, 50g
Cebula, 2 szt.
Zakwas do żurku ok. 0,5l
Śmietana, 150ml
Jaja, 4 szt.
Biała kiełbasa parzona, 200g

Przyprawy KAMIS:

Przyprawa do Żurku i Barszczu Białego, 1 op.
Liść laurowy, 5 szt.
Ziele angielskie, 5 szt.
Sól Morska w młynku

Namoczyć grzyby, a następnie pokroić w paski. Żeberka, boczek, szponder zalać wodą, dodać włoszczyznę, pokrojone grzyby, doprawić liściem laurowym i zielem angielskie. Gotować ok. 2 godz. na małym ogniu. Mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić w paski, podsmażyć, przełożyć ponownie do wywaru. Dodać pokrojoną w kostkę, podsmażoną cebulę. Wlać tyle zakwasu, aby żurek był dobrze kwaśny, dodać przyprawę do żurku i barszczu białego, w razie potrzeby doprawić solą. Podawać ze śmietaną, jajkiem i białą kiełbasą.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Bryzol wołowy Jakubiak
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Ile kalorii ma makaron z kiełbasą

Wersja do druku