Przepis i podane składniki na 12 kawałków.

Na biszkopt:    

3 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g roztopionego masła

Na śmietanę cytrynową:

10 listków białej żelatyny
3 cytryny z uprawy organicznej
100 g cukru
500 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Ponadto:

1 opakowanie zagęszczacza do polew i mas Tortenguss – czerwonego
250 ml soku z cranberries (żurawin amerykańskich)
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)








Przygotowanie:

1.    Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na sztywną pianę przez 3 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do piany. Na koniec dodać masło. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20 minut. Biszkopt odstawić do ostygnięcia.
2.    Żelatynę wrzucić na 5 minut do zimnej wody, aby zmiękła. Zetrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć sok. Sok z cytryn (ok. 150 ml) gotować z cukrem na dużym ogniu przez
3 minuty. Rozpuścić w nim żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno. Cienką strużką dolać do niej syrop cytrynowy, wymieszać. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
3.    Cranberries grubo posiekać i dodać do śmietany razem ze skórką cytrynową. Biszkopt wyjąć z formy i przełożyć na paterę tortową. Nałożyć na niego pierścień do tortu. Na ciasto wyłożyć śmietanę cytrynową. Wstawić tort do lodówki na 3–4 godziny.
4.    Zagęszczacz do polew i mas Tortenguss rozprowadzić sokiem z cranberries według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Cranberries wyłożyć na cytrynową śmietanę, na to wlać zagęszczony sok. Przed podaniem tort chłodzić przez 30 minut.

Czas przygotowania:
ok. 40 minut + czas chłodzenia

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 313 kcal / 1312 kJ Białko: 4,7 g
Tłuszcz: 15,8 g Węglowodany: 39 g



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Makrela wędzoną sałatka kalorie

Wersja do druku