Składniki podane w przepisie na 12 sztuk.

Na kruche ciasto:
250 g mÄ…ki
85 g cukru
170 g masła
3 łyżki zimnej wody
tÅ‚uszcz do wysmarowania foremek (o Å›rednicy ok. 9–10 cm)

Na nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
40 g cukru
100 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1 puszka moreli
80 g dżemu morelowego
20 g kalifornijskich orzechów włoskich

















Przygotowanie:

1.    Wymieszać mÄ…kÄ™ z cukrem. Dodać posiekane masÅ‚o i wodÄ™. SkÅ‚adniki te zagnieść na gÅ‚adkie ciasto. RozwaÅ‚kować na posypanym mÄ…kÄ… blacie. Foremki posmarować tÅ‚uszczem i wyÅ‚ożyć ciasto (można też wykorzystać jednÄ… wiÄ™kszÄ… formÄ™ do tarty o Å›rednicy 26 cm). Ciasto ponakÅ‚uwać widelcem. Wstawić do lodówki na godzinÄ™. Piec we wczeÅ›niej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (piekarnik gazowy: poziom 3–4, termoobieg: 180 stopni) przez ok. 12–15 minut. Odstawić do ostygniÄ™cia.

2.    Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml mleka. ResztÄ™ mleka zagotować z cukrem. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy i zagotować ciÄ…gle mieszajÄ…c. Odstawić do ostygniÄ™cia. Ubić Å›mietanÄ™ na sztywno. BudyÅ„ energicznie przemieszać dodajÄ…c Å›mietanÄ™. Dodać 2/3 cranberries. Krem waniliowy wyÅ‚ożyć na tarty.

3.    Morele odsÄ…czyć z zalewy i wyÅ‚ożyć na krem wierzchem na dół. Wymieszać dżem z pozostaÅ‚Ä… częściÄ… cranberries i posmarować nim morele. Posiekać orzechy, posypać nimi tarty.

Czas przygotowania:
ok. 45 minut + czas chłodzenia

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 324 kcal / 1355 kJ Białko: 3,9 g Tłuszcze: 16,7 g Węglowodany: 39 g



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku