Producenci kuchennego sprzętu dbają nie tylko o odpowiedni design swoich produktów, ale również o ich funkcjonalność. Wprowadzając elektroniczne nowinki, ułatwiają nam wykonywanie codziennych czynności oraz ciągle zaskakują kreatywnością.

Postęp technologiczny wdziera się w coraz to nowe dziedziny życia. Po super szybkich komputerach i telefonach komórkowych, przyszedł czas na AGD. Sprzęt kuchenny w ciągu ostatnich kilku lat również został wzbogacony o różnego rodzaju nowinki techniczne, ułatwiające codzienną pracę.
- Najnowsze okapy, oprócz bardzo nowoczesnych silników, wyposażone są w różnego rodzaju wskaźniki m.in. te przypominające o konieczności oczyszczenia, bądź wymiany filtrów, a niektóre modele mają nawet możliwość zdalnego sterowania za pomocą pilota – mówi Jarosław Matys z firmy Franke Polska. - Płyty indukcyjne posiadają inteligentny system automatycznego wyłączenia, który po upłynięciu określonego czasu od ostatniej operacji sam wyłącza płytę.

Z kolei w nowych kuchenkach mikrofalowych elektronika pomaga przy doborze programów do przygotowywania posiłku – dzięki funkcji Auto cook, wystarczy wybrać rodzaj potrawy i wagę, a program sam dobierze odpowiednie parametry gotowania.

Zastosowanie nowych technologii to nie tylko oszczędność czasu podczas przygotowywania posiłków, to również mniejsze rachunki za prąd. Większość producentów stawiając na nowoczesną technologię, dużo uwagi poświęciła tzw. klasie energooszczędności danego urządzenia. Im wyższa klasa, tym mniejsze zużycie energii. Warto więc, przy zakupie nowego sprzętu, zwrócić uwagę nie tylko na elektroniczne funkcje, ale również na ekonomiczne aspekty sprzyjające oszczędnościom.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku