Ilość na 4 porcje. Czas przygotowania wynosi 20 min.

Składniki:

- Gruszka  3 szt.
- Rodzynki  100 g
- Ciasto filo   ¼ op.
- Ziele ang. Kamis  12 ziaren
- Przyprawa do kawy i deserów Kamis
- Jajo  1 szt.
- Cukier ciemny 5 łyżeczek
- Oliwa   200 ml

Sposób przygotowania:

Gruszki obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj rodzynki, przypraw świeżo zmieloną Przyprawą do kawy i deserów. Ciasto rozłóż, wykrój prostokąty 8×10cm. Boki ciasta posmaruj rozmąconym jajem, nałóż łyżkę farszu gruszkowo-rodzynkowego i zawiń jak sajgonki: boki do środka i w rulonik. Ziele ang. gotuj w wodzie 200 ml z cukrem do uzyskania konsystencji syropu. Sajgonki smaż na złoty kolor, podawaj polane sosem z ziela ang.