Karnawał to okres balów i zabaw odbywających się w zimie. Okres ten kojarzy nam się z zabawą czy to w gronie znajomych, czy na dużych przyjęciach. Karnawałowy stół obfituje, w tym czasie, w różnego rodzaju rarytasy. Wśród nich możemy znaleźć podsuszane wędliny oraz mięsiwa kulinarne. Takie tradycyjne wyroby podniosą wartość smakową każdego karnawołowego przyjęcia.

Wędliny podsuszane

Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji miÄ™sa. DziÅ› sÅ‚uży ona jednak, do podniesienia wartoÅ›ci smakowych przygotowywanych wÄ™dlin. Swój szlachetny i wyjÄ…tkowy smak wÄ™dliny podsuszane zawdziÄ™czajÄ… specjalnej obróbce termicznej oraz procesowi suszenia. DziÄ™ki temu posiadajÄ… także dÅ‚ugi termin przydatnoÅ›ci do spożycia do okoÅ‚o 30 dni. Szczególnie, jeżeli przechowywać je bÄ™dziemy w caÅ‚ym kawaÅ‚ku w pergaminowym papierze. Dla wielbicieli podsuszanych wÄ™dlin ZakÅ‚ady MiÄ™sne „Pekpol OstroÅ‚Ä™ka” przygotowaÅ‚y dwa nowe produkty. Amatorzy podsuszanych przysmaków doceniÄ… smak kieÅ‚basy szwajcarskiej suchej oraz chili z serem. Oba produkty wzbogacone sÄ… o ser. W przypadku szwajcarskiej suchej zawartość sera to 35%. KieÅ‚basa wyprodukowana jest z chudego miÄ™sa wieprzowego wzbogacona naturalnymi przyprawami. Dla smakoszy ostrego smaku przygotowana zostaÅ‚a kieÅ‚basa podsuszana chilli z serem. Zawarta w kieÅ‚basie papryka chilli, nadaje jej wyraźnie pikantny smak. Dodatkowo znajdziemy w niej ser (31% zawartoÅ›ci) i naturalne przyprawy. KieÅ‚basa podsuszana chilli z serem wyprodukowana jest z miÄ™sa wieprzowego. Zarówno szwajcarska jak i chilli z serem najlepiej smakujÄ… pokrojone w cienkie plasterki.

MiÄ™sa kulinarne – prosto do pieczenia

Przygotowywanie wÄ™dlin w domowym zaciszu staÅ‚o siÄ™ coraz bardziej popularne. W zwiÄ…zku z tym wychodzÄ…c naprzeciw oczekiwaniom klientów, ZakÅ‚ady MiÄ™sne „Pekpol OstroÅ‚Ä™ka” wprowadziÅ‚y liniÄ™ miÄ™s kulinarnych - prosto do pieczenia. Jest to kolekcja miÄ™s wieprzowych – karkówka, Å‚opatka, schab, boczek oraz polÄ™dwiczki. DziÄ™ki naturalnym przyprawom, którymi zostaÅ‚y posypane, zyskujÄ… na wartoÅ›ci smakowej. Możemy je również przyprawić wedÅ‚ug wÅ‚asnego gustu. Zastosowanie odpowiednich ziół i przypraw podnosi nie tylko walory smakowe wieprzowiny, ale także czyni jÄ… bardziej lekkostrawnÄ… dla naszego organizmu. DoskonaÅ‚y do miÄ™sa wieprzowego jest czÄ…ber, kminek, majeranek i rozmaryn. Jeżeli chcemy, aby nasza sztuka miÄ™sa miaÅ‚a bardziej wyrazisty smak dodajmy do pieczenia ostrej papryki, czosnku, chilli czy biaÅ‚ej gorczycy. Ostra papryka nadaje miÄ™su delikatnie pikantnÄ… nutÄ™, a czosnek wzbogaci miÄ™so o gÅ‚Ä™boki aromat i charakterystyczny zapach.

Sposób przygotowania:

Mięso wyjąć z opakowania, włożyć do naczynia żaroodpornego lub owinąć folią metalizowaną. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180-200 °C. Następnie do rozgrzanego piekarnika włożyć mięso i piec od 60 do 90 min (w zależności od wielkości porcji). Po wyjęciu z piekarnika pieczeń jest gotowa do podania na stół.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Kiełbasa podwawelska kcal
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Ile kalorii ma kiełbasa zwyczajna
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Ile kalorii ma makaron z kiełbasą
Ile kalorii ma pieczona karkówka

Wersja do druku