Poniżej przedstawiamy przepis dla łasuchów na zapiekankę jabłkową. Składniki:
Po 30g orzechów laskowych i pistacji bez skorupek, 50g rodzynek, 70ml (ok.5 łyżek) koniaku, 3 jabłka, 1 cytryna, 40g tartej bułki, 40 g mielonych migdałów, 1 łyżka masła, bita śmietana, Przyprawa do kawy i deserów KAMIS

Przygotowanie:

Orzechy laskowe i pistacje posiekać, włożyć do dużej miski, dodać rodzynki. Polać koniakiem i moczyć około godziny.
Jabłka obrać, zetrzeć i wymieszać z sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Nagrzać piekarnik do temperatury 200oC.
Starte jabłka przełożyć do miski z bakaliami i rumem. Dodać tartą bułkę i wymieszać. Żaroodporną miskę posmarować masłem, napełnić masą z jabłkami i posypać, mielonymi migdałami oraz świeżo zmieloną Przyprawą. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut aż wierzch się zrumieni. Zapiekankę podawać na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną posypaną Przyprawą do kawy i deserów.