Boże Narodzenie to czas, kiedy zmieniamy kulinarne upodobania, przygotowujemy tradycyjne postne potrawy na wieczerzÄ™ wigilijnÄ…. Na naszych stoÅ‚ach goÅ›ci pieczony karp, szczupak w galarecie, dorsz z pieczarkami i wiele innych rybnych potraw. Eksperci Instytutu Flory radzÄ…, aby spróbować przedÅ‚użyć Å›wiÄ…teczne przyzwyczajenia i pamiÄ™tać o walorach zdrowotnych ryb przez caÅ‚y rok. MiÄ™so ryb jest przede wszystkim źródÅ‚em peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka, które jest Å‚atwo strawne i przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapÅ„ i magnez. Chude gatunki ryb sÄ… źródÅ‚em witamin z grupy B, tÅ‚uste – sÄ… także dobrym źródÅ‚em witaminy D. Ryby tÅ‚uste to m.in.: makrela, sardynka, Å‚osoÅ›, tuÅ„czyk, Å›ledź, wÄ™gorz, halibut.

Z punktu widzenia profilaktyki chorób ukÅ‚adu krążenia, im tÅ‚ustsze ryby morskie spożywamy tym lepiej. TÅ‚uszcz rybi zawiera korzystne dla zdrowia serca dÅ‚ugoÅ‚aÅ„cuchowe wielonienasycone kwasy tÅ‚uszczowe typu omega-3 (EPA DHA) – wyjaÅ›nia Jadwiga PrzybyÅ‚owska, specjalista ds. żywienia, ekspert Instytutu Flory. Kwasy omega-3 majÄ… dziaÅ‚anie profilaktyczne w schorzeniach ukÅ‚adu krążenia – zapobiegajÄ… chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamujÄ… rozwój blaszki miażdżycowej, majÄ… dziaÅ‚anie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżajÄ… poziom trójglicerydów (tÅ‚uszczów prostych)
w organizmie, redukujÄ… ciÅ›nienie tÄ™tnicze i przeciwdziaÅ‚ajÄ… arytmii serca. Spożywanie przynajmniej dwóch posiÅ‚ków rybnych tygodniowo zamiast miÄ™sa może w znacznym stopniu pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Używanie miÄ™kkich margaryn wysokiej jakoÅ›ci wzbogaconych o kwasy omega-3 do smarowania pieczywa pomaga odżywiać organizm w niezbÄ™dny kwas tÅ‚uszczowy – ALA, z którego powstajÄ… kwasy EPA oraz DHA.

Kilka wskazówek, jak przygotować zdrowÄ… rybÄ™ -  nie tylko w WigiliÄ™!

•    PrzygotowujÄ…c rybÄ™, należy unikać panierowania, ponieważ podczas smażenia panierka wchÅ‚ania duże iloÅ›ci tÅ‚uszczu.
•    JeÅ›li nie boimy siÄ™ eksperymentów, podajmy naszej rodzinie ryby przyprawione Å›wieżymi zioÅ‚ami i pieczone w folii lub grillowane ryby, podawane z warzywami.
•    JeÅ›li jednak nie wyobrażamy sobie wieczerzy wigilijnej bez karpia, możemy usmażyć go na oliwie z oliwek.