Nastał czas mroźnych poranków, długich zimowych wieczorów. Okres wzmożonych przeziębień oraz nasilonego ataku wirusów. Gdy pomimo naszych starań choroba "kładzie" nas do łóżka właściwy jadłospis pomoże przezwyciężyć gorączkę i pozwoli na szybszy powrót do zdrowia.

Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od prawidłowo zbilansowanej i wartościowej pod względem odżywczym diety. Niektóre ze składników występujących w spożywanych przez nas produktach mają szczególne działanie wzmacniające odporność. Zaliczyć do nich możemy: kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminę A, beta karoten, witaminę C, cynk, selen, glutaminę czy argininę. Jednak zimna, deszczowo-śniegowa aura w tym okresie potrafi "położyć" do łóżka każdego, nawet osoby wyjątkowo dbające o zdrowie. Dzięki odpowiedniej diecie możemy w znacznym stopniu skrócić czas przeziębienia. Towarzyszący infekcjom stan podgorączkowy czy gorączka wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Chory najczęściej traci apetyt, nastÄ™puje ogólne osÅ‚abienie. W tych trudnych chwilach musimy pomóc naszemu organizmowi pobudzajÄ…c do pracy ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Szczególnie istotna jest odpowiednia dieta. PosiÅ‚ki powinny być niewielkie objÄ™toÅ›ciowo (jednak podawane częściej), lekkostrawne, o wysokiej wartoÅ›ci odżywczej. Ważne jest również czÄ™ste picie – nawet co 30 minut.

W skÅ‚ad posiÅ‚ków powinny wchodzić produkty bÄ™dÄ…ce źródÅ‚em peÅ‚nowartoÅ›ciowego, Å‚atwostrawnego biaÅ‚ka bez nadmiernej iloÅ›ci tÅ‚uszczu np. wysokogatunkowe wÄ™dliny. WiÄ™kszość z nas wzbogaca swojÄ… dietÄ™ w owoce i warzywa czyli naturalne źródÅ‚a witaminy C, pamiÄ™tajÄ…c o jej chroniÄ…cym organizm dziaÅ‚aniu. Mniej jednak osób pamiÄ™ta o odpowiednim spożyciu cynku – pierwiastka, który nie tylko jest niezbÄ™dny dla ponad 200 różnych enzymów regulujÄ…cych funkcjonowanie naszego organizmu, ale również umożliwia nam odczuwanie smaku i zapachu oraz zapewnia obronÄ™ immunologicznÄ… przed zakażeniami. Bardzo dobrym źródÅ‚em tego niezbÄ™dnego mikroelementu jest chude miÄ™so.

WÄ™dliny o niskiej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu, takie jak szynka czy polÄ™dwica bÄ™dÄ… idealnym skÅ‚adnikiem jadÅ‚ospisu chorej osoby. Jednak pod nazwÄ… szynka czy polÄ™dwica nie zawsze kryje siÄ™ ten sam produkt. Wyroby markowe, wytworzone z najwyższej jakoÅ›ci chudego miÄ™sa, z dodatkiem naturalnych przypraw bÄ™dÄ… doskonaÅ‚ym źródÅ‚em peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka i cynku. Najlepszej jakoÅ›ci wÄ™dliny, produkowane wedÅ‚ug tradycyjnych receptur znaleźć można w ofercie ZakÅ‚adów MiÄ™snych „Pekpol OstroÅ‚Ä™ka”. BÄ™dÄ… one lekkostrawnym i bogatym w wartoÅ›ci odżywcze skÅ‚adnikiem posiÅ‚ków. WÅ›ród zróżnicowanego asortymentu firmy Pekpol na szczególnÄ… uwagÄ™ zasÅ‚uguje linia produktów "Kurpiowska Chata". Znajdziemy w niej najwyższej jakoÅ›ci wÄ™dliny wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanego, chudego miÄ™sa wieprzowego.

Naturalne przyprawy oraz głęboki aromat uzyskany dzięki wędzeniu w tradycyjnej komorze nadaje im wyjątkowego charakteru. Nasycenie zapachem palonego drzewa wzbogaca wartości smakowe niezwykle kruchego mięsa, szynek czy polędwic z "Kurpiowskiej Chaty". Dzięki produktom z tej linii osoby zmagające się z przeziębieniem dostarczą organizmowi wartościowych, odżywczych składników, które pomogą szybciej wyjść z choroby, a także pomogą zregenerować organizm po przeziębieniu.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku